Βίντεο Συνεχίζει τις βόλτες του αρκουδάκι στο δρόμο προς Βίγλα Πισοδερίου ....

Λάζος ο βουνίσιος .

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις αρκουδιών μικρών και μεγάλων στα βουνά και στους δρόμους της Φλώρινας. Ο λόγος γία ένα μικρό αρκουδάκι που παίζει αμέριμνο στον 12ο - 13ο χιλιόμετρο Φλώρινας - Βίγλας Πισοδερίου Πρέσπες αγνοώντας την παρουσία ανθρώπων και  αυτοκινήτων στον δρόμο. Αυτή την φορά ανακάλυψα στο ιστοχώρο ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ άλλο ένα βίντεο που αποθανάτησε Φλωρινιώτης το αρκουδάκι να τρώει και να παίζει αμέριμνο στην άκρη του δρόμου.Δείτε ένα σπάνιο για εσάς θέαμα ...


ΗΧΩ S.O.S. Σε οικονομικό αδιέξοδο τα Νοσοκομεία

Λάζος ο βουνίσιος ηχεί τον κώδωνα του κινδύνου

 

κωδικός http://youtu.be/CJ9sdLlp_QA

 

hosp flo 12 (1).JPG

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Ηχώ , σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Φλώρινας. Κατόπιν έρευνας που έκανε προέκυψε ότι το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται σε ποσό που δέν καλύπτει το 1/3 τών σημερινών υποχρεώσεων τους. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι σίγουρο ότι δέν μπορεί να υλοποιηθεί σε καμία περίπτωση ο προυπολογισμός της χρονιάς. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές τους οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις να μήν εκτελούν τις παραγγελίες όπως ενημέρωσαν οι ίδιοι οι προμηθευτές (υγειονομικών και ιατροφαρμακευτικευτικών) υλικών.Εάν δέν επιλυθεί , επισημαίνουν , το πρόβλημα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και δέν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες ανάγκες . Επειδή το οικονομικό αδιέξδο είναι δεδομένο, θα πρέπει σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς να πιέσουν πρός κάθε κατεύθυνση για να μή φθάσουμε στο σημείο το νοσοκομείο να κλείσει λόγως έλλειψης ρευστότητας.

 

πηγή εφημερίδα Ηχώ - Τετάρτη 30 Μαίου 2012 σελ 3

Εκκληση του υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς Κάλεσμα προς τους φαρμακοποιούς απευθύνει το υπουργείο Υγείας, να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των χρεών, μέσα σε μια δύσκολη, κατά γενική ομολογία, οικονομική συγκυρία και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος, προσθέτοντας ότι κατανοεί τα αιτήματά τους.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια κατάρτισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κλάδου των φαρμακοποιών των μηνών Μαρτίου - Απριλίου 2012.Στο πλαίσιο αυτό καταβλήθηκαν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) 75 εκατ. ευρώ στις 25 Μαΐου και καταβάλλονται ήδη άλλα 125 εκατ., σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση.«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, παρά την τήρηση των προαναφερθεισών δεσμεύσεων, ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεχίζει την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της υπηρεσιακής Κυβέρνησης για παύση των κινητοποιήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων», τονίζεται στην ανακοίνωση.Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων, τα οποία έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι για την αγορά φαρμάκων την περίοδο αυτή, και παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες για την εισροή των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του χρονοδιαγράμματος έως τα μέσα Ιουνίου. Τα χρηματικά αυτά ποσά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.Επιπλέον το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων έχουν προκύψει και σε άλλους κλάδους του ευαίσθητου χώρου της Υγείας, όπως σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές κ.α

 

kerasia epoxis.JPG

 

sms Tα βερεσέδια πάνε σύννεφο OYTE ΣΑΛΙΟ... Οι αποπληρωμές φαλιμέντο εοπυ- ταμείων ασφαλισμένων-  νοσοκομείων -ίατρείων-φαρμακείων- προμηθευτών με τι νόμισμα θα γίνουν? με ευρώ? με δραχμές? ή με "επαναδιαπραγματεύσιμες" τρύπιες..(κάλπικες) δεκάρες? .

 


Τι είναι η Λέσχη Μπιλντεμπεργκ? Αντέχεις την Αλήθεια?

NeoMatrix

Tag Russian Television


Χωρίς φάρμακα το Θεαγένειο .Αδυνατούν να πάρουν φάρμακα οι καρκινοπαθείς.

κωδικός http://youtu.be/CJ9sdLlp_QA

Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς του "Θεαγένειου"!

alt
Απίστευτο: Χωρίς φάρμακα έμειναν οι καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω χρεών 7,5 εκατ. Ευρώ του υπουργείου Υγείας προς την προμηθεύτρια εταιρία. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και την επέμβαση της εισαγγελίας!!

Για την έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς διέταξε προκαταρκτική εξέταση η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου «Θεαγένειο» Θρασύβουλος Βεντούρης.         Η εταιρία που προμηθεύει το νοσοκομείο με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αρνείται να εκτελέσει τις παραγγελίες λόγω οφειλών ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι η άρνηση της εταιρίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν από γεννόσημα     
Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Ιωάννα Κατσή μετά την υποβολή της μήνυσης διέταξε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν τελείται το αδίκημα της έκθεσης από την πλευρά της εταιρίας φαρμάκων και ανέθεσε την έρευνα σε πταισματοδίκη. To ύψος της οφειλής του νοσοκομείου στην εταιρία ανέρχεται στο ποσό των 7.331.448 ευρώ.


πηγή Blog Φάρος Θεσσαλονίκης

Έξοδος απ το ευρώ? στην αναμπουμπούλα χαίροντε οι ..εύποροι καιροσκόποι

Βουνισιος Ιχνηλάτης

Ηχηρή απάντηση προς αντιμνημονιακούς και συνιστώσες
όλων αυτών που υπονομεύουν με οριστική έξοδο απ το ευρώ.

altΤί και ποιούς εξυπηρετούν?

Ποιοί στην αναμπουμπούλα χαίροντε ?

Με τί νόμισμα θα αποπληρωθούν συντάξεις, μισθοί, φόροι εκκαθαριστών,τρέχοντα χρέη  ?

Τί αναμένουν όσοι έμμένουν στην αντιμνημονιακή λογική ή στην έξοδο απο το ευρώ?

ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΙΠΕ:

 ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...!!!

       
 

 

Οι εύποροι Έλληνες θα ωφεληθούν σε βάρος των φτωχότερων συμπολιτών τους, αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Πολλοί Έλληνες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους και τα έχουν καταθέσει σε άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Πισσαρίδης μιλώντας στο Bloomberg. Εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, το νέο νόμισμα θα υποτιμούνταν κι έτσι όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα μπορούσαν να το αγοράσουν φθηνά στις διεθνείς altαγορές, γεγονός που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Ενώ οι φτωχότεροι Έλληνες είναι εξίσου ικανοί να εκτιμήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τους, δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από μια έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε ο κ. Πισσαρίδης. Πρέπει να διατηρούν γρήγορη πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, το οποίο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν τις κρατούν σε ξένη τράπεζα.

«Είναι οι εύποροι αυτοί που θα επωφεληθούν, διότι είναι αυτοί που μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πισσαρίδης. «Οι εύποροι Έλληνες το έχουν ήδη κάνει, ενώ ο μικρόαποταμιευτής δεν πρόκειται να το κάνει».

Ο κ. Πισσαρίδης, τόνισε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους μικρούς αποταμιευτές να εντοπίσουν ξένες τράπεζες που να είναι πρόθυμες να δεχθούν τα χρήματά τους.

«Οι ξένες τράπεζες δεν δέχονται πάντα μικρές καταθέσεις από μη κατοίκους της χώρας τους, ακόμη κι αν προέρχονται από χώρα-μέλος του Ευρωσυστήματος», είπε. «Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος στην Αθήνα ή σε μία από τις μικρότερες πόλεις, πώς βρίσκεις μια ξένη τράπεζα για να ανοίξεις λογαριασμό; Παίρνεις τα μετρητά σου στο χέρι και πετάς ως την Ιταλία, την Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού; Δεν είναι τόσο εύκολο».


Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στην Ευρώπη νωρίτερα, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και να πάρει περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε δε ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι «απόλυτη καταστροφή», κάνοντας λόγο για κενά ράφια στα σούπερ μάρκετ, αδυναμία καταβολής μισθών στο Δημόσιο και τράπεζες χωρίς χρήματα.

«Τι θα κάνουν οι Έλληνες; Προφανώς θα βγουν στο δρόμο και θα κάψουν την πλατεία », είπε. Ο αντίκτυπος για τους φτωχούς θα είναι «το χειρότερο από όλα, σχεδόν με κρατά ξύπνιο τη νύχτα».

Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης είπε το ότι πολλοί καταναλωτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τοπικές τράπεζες ισχύει και για άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. «Συμβαίνει και στην Ισπανία» ανέφερε. «Είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ισπανία, το ότι τα χρήματα θα φύγουν από τη χώρα και οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλοποίηση και να βρουν περισσότερα χρήματα στο εσωτερικό της χώρας».
 
πηγή. newsit.gr

Σκοπιά Φλώρινας .Θηριωδία. Νεκρή και ακρωτηριασμένη αρκούδα

Βουνίσιος Ιστιοπλόος Φρίκη και Θηριωδία άνευ σχολίων Δείτε το έγκλημα...

....ο Δήμος άμεσα να φροντίσει για τη μεταφορά ή το κάψιμο ή την ταφή του μιας και βρίσκεται σε ρέμα και μολύνονται τα νερά που στη συνέχεια καταλήγουν σε μεγαλύτερα ποτάμια του κάμπου της Σκοπιάς....


Kοιτάξτε Το σκιάχτρο της ευρώπης Ομιλεί για φοροδιαφυγή ενω η ίδιαφοροδιαφεύγει.

        Σχετικά ...

tags

 Είπε ο η γαιδαρος  τον πετεινό κεφάλα 
 
Ελληνική λαική παροιμία σπέσιαλ
 
alt
 
Διαβάστε γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αμείβεται πλουσιοπάροχα και κατηγορεί τους Έλληνες για φοροδιαφυγή, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο

Ποιος είναι ο φόρος που πληρώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρν; Η απάντηση είναι, ούτε ένα ευρώ για το ποσό των 380.989 ευρώ που λαμβάνει ετησίως.Βάσει της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 η Γαλλίδα πολιτικός, φοροαπαλάσσεται νομίμως, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει τα σχόλια χρηστών στη σελίδα της στο Facebook αλλά και στην εφημερίδα Guardian, που αριθμεί περισσότερα από 25.000 μηνύματα.Η Λαγκάρντ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της και τις συμβουλές της προς τους Έλληνες, στους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ συμβούλεψε μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian "να μην περιμένουν καμία συμπάθεια" και ότι "ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους".Η ίδια πάντως, νομίμως, δεν πληρώνει φόρους. Σύμφωνα με τα άρθρα 34 και 38 της Συνθήκης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, "ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική", βαρύνεται ωστόσο με κάποιους φόρους για την "ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην χώρα όπου είναι διαπιστευμένος" ή για κάποιες "ειδικές υπηρεσίες" τις οποίες θα ζητήσει.

sms να σε καρφώσουμε στο αμπέλι  να μ@ς διώχνεις τις κάργες ... Λαγκάραααααα τα χάλια σου...


εξοδος απο το ευρώ?θα πίνεις τον καφέ (της παρηγοριάς)με 5.000 δρχ στην πλατεία.

Βουνίσιος Ιστιοπλόος

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΛΕΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

 

alt
Σε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων κατά 55% θα οδηγούσε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνική Τράπεζας.Σε ειδική έκδοση για την ελληνική οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Τράπεζα με τίτλο «Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρισίμου διλήμματος για την ελληνική οικονομία» οι αναλυτές του πιστωτικού ιδρύματος περιγράφουν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις μια ενδεχόμενης εξόδου από την ΟΝΕ.Όπως υποστηρίζουν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 65%, σε πτώση 22% του ΑΕΠ, σε ανεργία 34% και σε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 55%. Προειδοποιούν δε ότι το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο, με πληθωρισμό άνω του 30% αρχικά και ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.
newsbeast.gr
 
ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ  ! ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ  ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΕΧΝΑΝΕ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!!!
alt
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, μεταξύ Ασπροπύργου και Μαγούλας, που είχε διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή λόγω εκτεταμένης κλοπής υλικού ηλεκτροκίνησης.Μέχρι σήμερα η κίνηση γινόταν με πετρελαιοκίνητες αμαξοστοιχίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τα συνεργεία του σιδηροδρομικού δικτύου εργάστηκαν εντατικά για την αποκατάσταση της ηλεκτροκίνησης της γραμμής και έτσι από σήμερα η κίνηση γίνεται κανονικά.Οι κλοπές σιδηροδρομικού υλικού προκαλούν μεγάλες ζημιές στο δίκτυο και καθυστερήσεις στα δρομολόγια ενώ η αποκατάστασή τους έχει επιβαρύνει με εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια τον φορολογούμενο πολίτη.
 
 
 
SMS ΕΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΤΑ ...ΣΥΡΜΑΤΑ ΚΙ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝ ΤΡΑΊΝΑ ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ..ΑΠΟ ΓΥΦΤΟΙ ΥΠΟΡΔΟΙ ΜΈΧΡΙ ΚΑΙ ΕΛΕΗΝΑ ΓΥΦΤΑΚΙΑ  ΓΛΥΦΤΡΑΚΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΗΤΕΣ ΤΟΥΣ .ΤΑ "ΠΗΡΑ" ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ...

"Καουμπόηδες" καβαλάρηδες στο Βαρικό Φλώρινας

Βουνίσιος Ακτιβιστής.Ορεινή ιππασία

πηγή ενημέρωσης florine@.blogspot.com

Για τρίτη χρονιά άν δέν κάνω λάθος στο Βαρικό Φλώρινας  διοργανωνεται μία αξιόλογη δραστηριότητα φίλων ελεύθερης ιππασίας Σύμφωνα με ανακοίνωση τους αναφέρουν...

altTRANSNATURA- HORSE RIDING 2012 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το «TRANSNATURA- HORSE RIDING» είναι γεγονός!Η καθιερωμένη πλέον πανελλήνια συνάντηση φίλων ελεύθερης ιππασίας θα διεξαχθεί φέτος στις 2 & 3 Ιουνίου από τη Σχολή ιππασίας "ΒΕΡΝΟΝ" στο Βαρικό Αμυνταίου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρικού. Καλούμε όλους τους φίλους του αλόγου στο κατάφυτο και μαγευτικό περιβάλλον του Βαρικού, για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει πορείες ελεύθερης ιππασίας στη λίμνη Χειμαδίτιδα και το γραφικό μοναστήρι της Παναγίας του 15ου αιώνα, έναν πρωτότυπο «διαγωνισμό ομορφιάς» αναβάτη- αλόγου και όπως κάθε φορά παραδοσιακό γλέντι με τοπική κουζίνα και χάλκινους ήχους.Το αντίτιμο της συμμετοχής είναι 10,00 ευρώ και περιλαμβάνει τροφή για τα άλογα καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και χώρο κατασκήνωσης στη σχολή.Η Σχολή ιππασίας "ΒΕΡΝΟΝ" βρίσκεται στο 3ο χλμ της επαρχιακής οδού Βαρικού-Λεχόβου.

 
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Σχολή ιππασίας Βερνον, Αλεξάνδρα Ζουρνατζή
Tηλ: 69 77 29 52 83
Carolina De Bie
Τηλ.: 69 86 31 62 20

Στό έκτο χιλιόμετρο για τις Πρέσπες.

Λάζος ο βουνίσιος σας περιηγεί...

6xlm (3).jpg

Στό έκτο χιλιόμετρο του δρόμου  απο την Φλώρινα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα Πισοδερίου,τις Πρέσπες, την Καστοριά υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων σε μία μοναδικής φυσικής ομορφιάς βουνίσια τοποθεσία.Ακριβώς απο πάνω δεσπόζει επιβλητικά το βουνό με κορυφή την γνωστή στους Φλωρινιώτες ορειβάτες με την ονομασία "Τάιμα" ( υψ 1647 μ) Πλάι στο εκκλησάκι υπάρχει ένα ρυάκι που κατεβάζει τα νερά απο το λίωσιμο χιονιών της κορυφής του βουνού τα οποία συσσωρεύονται μέσα στην ημικυκλική χαράδρα κάτω απο την κορυφή λειτουργώντας κάπως σάν μία τεράστια χωάνη των βρόχινων υδάτων που εκβάλει χαμηλότερα στον ποταμό Σακουλέβα . Νοτίως αυτού ευρίσκεται ο συνοικισμός Σίμου Ιωαννίδη και ένας ασφάλτινος κατηφορικός δρόμος που οδηγεί κι αυτός στην πόλη μαζί με τον παλιό δρόμο Φλώρινα προς Πρέσπες που διέρχεται του σημείου . Παλαιότερα η κατηφόρα αυτή ήταν ένας απλά ένας ξεχασμένος αγροτικός ημιδασικός χωματόδρομος

.6xlm (2).JPG

Οι πρώτες μου αναμνήσεις στο εκκλησάκι ήταν απο εκδρομές στο σημείο που κάναμε με την οικογένεια μου αλλα και με εφηβικές παρέες που πηγαίναμε εκεί με τα μηχανάκια. Τα παλαιότερα χρόνια πηγαίναμε εκεί συνήθως την Πρωτομαγιά  γιατί σε ένα διπλανό λιβάδι ανάμεσα σε πανύψηλες λέυκες ανθίζουν την Πρωτομαγιά οι νάρκισσοι και εξαφανίζονται 10 μέρες μετά .Στο έδαφος του παραμυθένιου λιβαδιού αναβλύζουν υπόγεια ύδατα του βουνού σχηματίζοντας το κατάλληλο εδαφικό υπόστρωμα για την ανθοφορία νάρκισσων και άλλων ανοιξιάτικων λουλουδιών ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση φτέρης, χορταριού ή άλλων αγριολούλουδων του βουνού. Πρωτομαγιά λοιπόν τα παλαιότερα χρόνια ανηφόριζε μεγάλος αριθμός Φλωρινιωτών στο σημείο εορτάζοντας τον όψιμο ερχομό της εαρινής ανθοφορίας τηρώντας την πανάρχαιη παράδοση των ανθεστηρίων μιά και ο χειμώνας στην Φλώρινα κρατάει κλιματολογικά μέχρι και μέσα στον μήνα Μάιο   . Με τα πόδια ή με κάθε μεταφορικό μέσο της εποχής ανηφορίζαν οι Φλωρινιώτες για να "πιάσουν τον Μάη", να πλέξουν "Μαγιάτικα στεφάνια απο νάρκισους" με την χαρακτηριστική ευωδιά που πλυμμήριζε τα σπίτια Η τοποθέτηση νάρκισσων  στο τραπέζι του πατρικού σπιτιού άν και ολίγον επικύνδινη σε κλειστούς χώρους ήταν   μία χαρακτηριστική  ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων απο την περιοχή.Τα τελευταία έτη η συνήθεια αυτή αρχίζει να συρρικνώνεται παρά τις μεμονωμένες εκδρομές φυσιολατρών,ορείβατών πεζοπόρων , νεαρών παρεών ή ερωτευμένων ρομαντικών ζευγαριών που έχουν ώς προορισμό το "έκτο" χιλιόμετρο.

6xlm (4).JPG

Το εκκλησάκι στο σημείο εορτάζει κάθε 1η Ιουλίου ανήμερα της εορτής των Αγίων Αναργύρων ,του Κοσμά και Δαμιανού, όπου συγκεντρώνει έπίσης κόσμο κατα την δοξολογία που τελείται την ημέρα αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες αναστηλώθη απο την Βασιλική Πρόνοια μεταπολεμικά λόγω  καταστροφής του απο πυρκαγιά.Υπάρχει στον πρόναο ότι απέμεινε απο την πυρκαγιά , η εικόνα των Αγίων Αναργύρων Αποτελεί τόπο γαλήνης προσευχής και ηρεμίας. Το γραφικό εκκλησάκι ξεδιψάει τους ταξιώτες ή πεζοπόρους ορειβάτες με μία χαρακτηριστική λίθινη βρύση που ευρίκεται πλησίον του δρόμου και ένα ξυλινο παγκάκι με στέγαστρο που τοποθετήθηκε τελευταία για την ξεκούραση τους.Μιά πέτρα της βρύσης άποτελεί μνημειακό κόμμάτι της ιστορίας της πόλης . Το περισυνέλεξε ο Φλωρινιώτης ζωγράφος- γλύπτης κ.Δογούλης το οποίο εναποτέθηκε στο σημείο . Αποτελεί σύμφωνα με αναφορές μία πέτρα απο το οθωμανικό λουτρό και σήμερα απλά είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο της γραφικής βρύσης.6xlm (1).JPG

Στο έκτο χιλιόμετρο απο την αντίθετη πλευρά του δρόμου παλαιότερα υπήραν ένας χωματόδρομος που οδηγούσε σε ξέφωτο δάσους απο πανύψηλες λέυκες ( αρκετές υπάρχουν ακόμη) με ερείπια κτισμάτων (πιθανολογώ ενός νερόμυλου).Στο ξέφωτο εκείνο οι εκδρομείς της Πρωτομαγιάς άπλωναν τα σεντόνια για να φάνε ή ψήναν υπαιθρίως κρεατικά που έφερναν απο το σπίτι  Στην θέση του ξέφωτου σήμερα ανεγέρθη ένα υπερπολυτελές μοντέρνο ξενοδοχείο με πολλές ανέσεις για τους τουριστικούς επισκέπτες.

Μετά την δεκαετία του 1990 το σημείο αγγαλιάσθηκε με φροντίδα απο αρκετούς Φλωρινιώτες ή φορείς κι έτσι το γραφικό εκκλησάκι εξωραίσθηκε με ποικιλία δένδρων που φυτεύθηκαν, με τοποθέτηση ξύλινων κατασκευών ( κιόσκια, πέτρινη μικρή ψησταριά,περιφράξεις, κατασκευή πρόναου, υπόστεγου προσκυνήματος εικόνων με κηροποίια, πλακόστρωση , πέτρινα σκαλοπάτια, καθαρισμο εδάφους απο αγριόχορτα, ανακατασκευή βοηθιτικών πέριξ κτισμάτων.   Γενικά ο χώρος στο έκτο χιλιόμετρο με τις γλυκές αναμνήσεις παλαιών ή νεοτέρων Φλωρινιωτών αποτελεί ένα υπόδειγμα ήπιας ανάπλασης και πρότυπο για την ανάπλαση πολλών βουνίσιων σημείων στην Περιοχή. Αποτελεί κόσμημα κάθε φορά που το επισκέπτομαι με δεύτερο το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος στον ομόνυμο περιαστικό δάσος άν και το δέυτερο έχει σβήσει αρκετά την παλιάγραφική εικόνα που είχε.Το έκτο χιλιόμετρο αποτελεί μία απο τα εκατοντάδες σημεία απόδρασης , αναψυχής, γαλήνης και προσευχης για εμάς του Φλωρινιώτες απο την πεζή καθημερινότητα μας αλλα και του οδοιπόρου που μπορεί να κάνει μία σύντομη στάση ή να διαμείνει για να θαυμάσει το μεγαλείο της Φλωρινιώτικης φύσης .Αποτελούν αριστα υποδείγματα ήπιας παρέμβασης αλλα και εξωραισμού ξεχασμένων τοποθεσιών απαράμιλλου φυσικού κάλλους δασικών - βουνίσιων τόπων.

υστερόγραφο

Δυστυχώς η μόνη δυσφορία που εχω  είναι ότι στο έκτο το δάσος με τις λεύκες αλλα και ψηλότερα με τις βελανιδιές έχουν περιορισθεί για διάφορους λόγους ( καυσοξυλεία,οικοδομικές εργασίες). Το ίδιο και στη εικόνα του ρυακιού και της βρύσης όπου πολλοί ασυνείδητοι  (βρωμιάρηδες στην κυριολεξία ) επισκέπτες πετούν το σκουπιδαριό τους εκεί μεσα παρά την ύπαρξη κάδων απορριμάτων που είναι τοποθετημένοι για τον σκοπό αυτό .

έκτακτη λυπηρή είδηση .

Απεβίωσε ένας απο τους πρωτοπόρους Ορειβάτες της Φλώρινας.Φτωχότερος απο σήμερα ο ορειβατικός κόσμος της Φλώρινας. Ο Χρ.Φάτσης έφυγε σάν αετός απο κοντά μας. Εις μνήμην του αναρτώ μία σπάνια φωτογραφία που βρήκα στον ιστοχώρο florinapast απο το παλιό μοναστήρι του Άγιου Μάρκου...

alt

Η  φωτογραφία απεικονίζει ένα αιωνόβιο δένδρο στον αυλόγυρο της Μονής του Αγίου Μάρκου, το οποίο, όπως μας είπε ο κομιστής της φωτογραφίας γνωστός φυσιολάτρης το δένδρο ήταν 160 ετών, σε κλαδί του οποίου ξεκουράζονται οι: Γιάννης Σγουρίδης, Βασίλειος Κίτσος, Χρήστος Φάτσης, Γιάννης Αρμπατζής, Πέτρος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Παπακοσμάς και Πέτρος Καραμπέτσος. Οι μικροί που είναι δεξιά δεν αναγνωρίσθηκαν