Απόσταγμα Ανθρωπιάς και Αγάπης προς τους οικονομικά αδύναμους Φλωρινιώτες..

Σημασία δέν έχουν τα κούφια λόγια αλλα οι ΠΡΑΞΕΙΣ

Λάζος ο βουνίσιος

Το χρονικό διάστημα που πέρασε εντόπισα δύο αξιέπαινες κινήσεις ανθρωπιάς αγάπης συμπαράστασης και αλληλεγγύης όχι στα λόγια αλλα ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ απο δύο πολύ γνωστά πρόσωπα στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας.

 Αφορά την συγκέντρωση τροφίμων - ρουχισμού  πρός άστεγους, άστεγους, πολύτεκνους  ή οικονομικά αδυνάτους μοναχικους συναθρώπους μας όπως και η δωρεά 1 τόνου ελαιολάδου στις εν λόγω άπορες οικογένειες ή μοναχικά άτομα που διαβιώνουν με πενιχρά οικονομικά μέσα  στην ακριτική μας Φλώρινα

Έτσι η  Δημοτική Κοινότητα Φλώρινας μετά απο δημόσιο κάλεσμα  για συμμετοχή στη Δράση Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης συγκέντρωσε τρόφιμα και ρούχα τα οποία παρέδωσε σε οικονομικά αδυνάτους συνδημότες σ. Συνέβαλαν ενεργά ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας και δωρεά 1 τόνου ελαιολάδου σε άπορες ή πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά πρόβλήματα  ο Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» , η ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ με την ενεργό συμμετοχή των μελών τους.
Επίσης συμμετείχαν τα  Α.Μ.Ε.Α ΦΛΩΡΙΝΑΣ, το ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΝΟΤΗΤΑ», ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ , το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΟΔΗΓΩΝ παράρτημα Φλώρινας.
Στο εθελοντικό έργο αλληλεγγύης συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΑΒΕΕ και TOTAL MARKETS (Σούπερ Μάρκετ Σουμπάσης) καθώς και εθελοντές που συμμετείχαν  επικοινωνιακά στην προσπάθεια .
Η συγκινητική πανστρατιά των συμπολιτών μας και η εντυπωσιακή ανταπόκριση τους στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας Φλώρινας καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτελεί για όλους μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης γεμίζοντάς μας τεράστιες ηθικές και κοινωνικές ευθύνες.

Μπροστάρης στην καλή αυτή πράξη η οποία διαπνέεται απο τα ελληνορθόδοξα ιδεώδη απο έντονη κοινωνική ευαισθησία και αλληλλεγγύη είναι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φλώρινας κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡ. ΡΟΖΑΣ εις τον οποίον άξίζει ένα μπράβο για την ευαισθητοποιήση και κινητοποίηση του κόσμου να στηρίζει υλικά και ηθικά όλους τους συναθρώπους μας οι οποίοι τουτες τις Άγιες Ημέρες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.
Απ το ιστοχώρο μας αναδημοσιεύουμε εικόνες ανθρωπιάς εικόνες που μας δίνουν ελπίδα στο σκοτεινό άυριο που ξημερώνει ......
alt

alt

alt

alt

alt

alt

Κι άλλη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που ελπίζουμε να βρεί μιμητές... 


alt
Την κοινωνική ευαισθησία που τη διακρίνει έδειξε για άλλη μια φορά η εταιρεία αιολικής ενέργειας PRENECON SA, ( είχε δωρίσει 1 τόνο πετρέλαιο θέρμανσης σε δημοτικά σχολεία της περιοχής )  η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του αιολικού πάρκου «Άνεμος Μακεδονίας ΑΕΕ» στο όρος Βαρνούντας.Στο άκουσμα της είδησης της διανομής ελαιολάδου σε άπορες οικογένειες της περιοχής μας σε συνεργασία με  την Π.Ε. Φλώρινας, οι υπεύθυνοι της εταιρείας εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, καταβάλλοντας ένα σεβαστό χρηματικό  ποσό


 Εικόνες και κείμενα απο τα ιστολόγια ΝέαΦλώρινα και ΡάδιοΦλώρινα. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ήδη έχουν παραλάβει τρόφιμα ρούχα και ελαιόλαδο τουλάχιστον 1500 άτομα..Συγχαρητήρια.


Άγια Νύχτα Ψαλμωδούμε και Υμνούμε στο χιονισμένο το βουνό με τον Σταυρό...

Άγια Νύχτα......

Μικρός Τυμπανιστής.....

sms

ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΜΕΝΩ ΩΣΣΑΝΑ ΕΝ ΤΟΙΣ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ ...πάντε ρε κοιλιόδουλοι υλιστές και σε καμιά εκκλησία να ανάψετε ένα κεράκι να προσευχηθητε για τις αμαρτίες και τα ανομήματα σας..Αμήν

Ένα κοινωνικό μήνυμα απο Boυνίσιος Ιστιοπλόος

Σε περιμένουμε στο χωριό του Αγιου Βασίλη - Σιταριά Φλώρινας


Παραπολιτιστικά μεθεόρτια. Πιρουέτες στις φωτιές 2011 και στον πάγο

 

alt  
Μίμης ο αξεπέραστος.

"Ομορφάαααααντρα ! Βάλε και...σώσ*ε* γιατί .....γλυστράει!

Το σλόγκαν το εορτοχθεσινοβραδινό στην Φλώρινα

Αποφάσισα λοιπόν με το αμόρε μου να κάνουμε μία νυχτερινή επιθεώρηση στις παραδοσιακές φωτιές που ανάψαμε στην Φλώρινα. Βούλιαξε ο τόπος απο επισκέπτες και συνδημότες .Για μία νύχτα έλαμψε σάν στρακαστρούκα η πόλη. Περάσαμε υπέροχα θυμηθήκαμε τα νιάτα μας. Μετα το χθεσινοβραδινό ΄..μεθύσι αρχίζει ο απολογισμός .

Ξύλινο χωριό. πανέμομορφο  κάτι μεταξύ Λάζ Βέγκας και Βηθλεέμ , αλλα βρε αδερφέ η πλατεία θύμιζε πίστα του πατινάζ.Τί ποδάρια κοιτάξαν το ουρανό με τάστρα δέν στα λέω Το γνωστό με το πέσιμο και το χεσ- μπιμπ το γνωρίζεις δέν χρειάζεται ανάλυση.  

Πεζόδρομος Καστανάδες σας ευχαριστώ για σπεσιάλε ..κεμπάπια αλλα βρε αδερφέ ούτε ψίχα αλάτι δέν είχε πέσει . ¨Οπως πέρσυ μία απ τα ίδια με την διαφορά υπήρχαν βαρελια να ζεστάνουμε τα μουσκεμένα ποδάρια μας Αυτό δέν ήταν πεζόδρομος αλλα παγοδρόμιο .Ξέχασα να φέρω τις μπαλαρίνες μπολσόι τον σάντα και  τα ..έλκυθρα με τους ταράνδους και τα ελαφάκια.Το πέσιμο απο το παχύτατο στρώμα πάγου άλλο πράγμα. Τα πεσίμα έδιναν και έπαιρναν...Μόλις εμφανίσθηκα και έκανα τις αναγκαίες "καταδρομικές" μου ενέργειες ουρανοκατέβατη ήρθε΄μία τεράστια μπολντόζα και ένα φορτηγό . Καθαρίσαν την επομένη δηλ σήμερα το μεσημέρι. 

Παρόχθιοι διάδρομοι πατινάζ .¨Αλλη μια πρωτοτυπία απ το βαρόζι μέχρι την πλατεία ηρώων οι νυχτερινοί διαβάτες είχαν την ευκαιρία να πατήσουν χιόνι και πάγο με την ψυχή τους Οι τούμπες και άλλες πιρουέτες σάν τις μπαλαρίνες μπολσόι...

Κατολισθήσεις τεντών. Μόλις μεσημέριασε κολώνες πάγου ή κομμάτια παγωμένου χιονιού προσγειώθηκαν σε τέντα ψητοπωλείου στην κεντρική παγοπίστα σόρρι πλατεία. Ευτυχώς δέν υπήρχε κανένας απο κάτω.

Ορδές πεινασμένων ΄εκαναν επιδρομή στα δωρεάν κεμπάπια στα κρασιά και φυσικά στις φασολάδες .Ο γιατρός της πείνας ομορφάαααντρα μου έκανε την εμφάνιση στην κεντρική παγοπίστα. Χόρτασαν ζώντες αδέσποτοι και ..νεκροί Μέχρι και εισαγώμενοι σκοπιανοί τρώγαν δωρεάν. Παρέες νεολαίων και γηραλαίων είχαν κατακλύσει όλα τα νάιτ κλαμπ και τα ..σπήλαια.

Ντιτζέι σε φωτιά Μέχρι και ντίτζει είχαμε στις φωτιές απο χάρντ ρόκ μέχρι ράικο χορέψαμε όλοι μαζί παρέα. Εκμοντερνισμένα πράγματα...

Αγριογουρουνίσιο ψητό κρέας στην οδό ονείρων μας κεράσαν Πολύ σπέσιαλ και πρωτότυπη ιδέα.

Φωτιά μέσα στο .,ποτάμι. ¨Ηταν τόσο μεγάλος ο συνωνιστός συμμετέχοντων πυρπολητών που άναψαν φωτιά μέσα στο ποτάμι. Καλά μιλάμε όποιος δέν ήρθε στην Φλώρινα έχασε!

Πυροτεχνήματα .Αμάν παραλίγο να σκάσει ένα πάνω απ το σκουφί μου.¨Λές και με είχαν στο σκόπευτρο τους τα αλάνια της πλατείας ηρώων. Μιά; φωτιά τι είναι ο βεζούβιος και η Αϊτνα. Χαμός γινόταν Στρακαστρούκες σκάγαν σάν σφαίρες , βαρελότα όλη την νύχτα παρέα με το σινιάκι αιωρούμενης στάχτης αναπνέαμε μα το απολαμβάναμε ...Μέχρι και η κοίτη του Σακολέβα σήμερα ήταν μαύρη απ τις στάχτες.

Ανάσα πήραν οι καταστηματάρχες .,Μέχρι προχθές κάναν τρισάγια ..Ούτε τα κάλαντα να λέγανε στους διαβάτες Τιμές προσιτές για κάθε βαλάντιο μα πορτοφόλια άδεια. Γεμάτα τα μπάρ και οι πιτσαρίες μέρα νύχτα.

Ποιά ελβετία ποιά ζυρίχη ποιό λάζ βέγκας ρε κορόιδα ,Εμείς στην Φλώρινα τα έχουμε ξεπεράσει , άν ερχόσασταν και δωρεάν κεμπάπια θα τρώγατε. Βουνό τα πλαστικά πιάτα σου λέω . Ένας κάδος ανακύκλωσης πλαστικών δέν έφτασε.

Εκείνο που μας έμεινε αξέχαστο ήταν αργά τα ξημερώματα έξω απ το λίμπερτι Βότκα με βυσσινάδα στεγνώναμε τα μουσκεμένα μας ποδάρια απ την πεζοπορία και τις πιρουέτες στον πάγο.Αλλά ώς βουνίσιοι δέν μασάμε απο τέτοια. Ο καστανάαααας περναγε απ έξω ο ...Μανώλο ζάν περμιέ  πασίγνωστο καμάκι Φλώρίνης !

Μποτιλιάρισμα. Οι ανόητοι πήγαν στις φωτιές με τ αμάξι. Αμα δέν πατήσεις χιόνι αμα δέν μυρίσεις καμένα πουρνάρια  ρε κορόιδο δέν καταλαβαίνεις φωτιές στην Φλώρινα.

Βίγλα  Σήμερα είχε μία απρόσμενη λιακάδα. Κοίταγα προς βαρνούντα και χιονοδρομικό πισοδερίου Αύρο θα ανηφορίσω για σνόουμποουρντ . Αναρωτιόμουν..Καλά ρε λεωφορατζήδες ούτε ένα δρομολόγιο για το χιονοδρομικό κέντρο μας δέν έχετε βάλει ακόμη? Αλλα τί περιμένεις απο τα ντόπια τουριστικά γραφεία ? Κάνουν εκδρομές στο μπράντσκο ή στα ..σκόπια οι αθεόφοβοι και δέν έχουν ακόμη βάλει ένα χιονοπούλμαν να μας πηγαιονοφέρνει στην Βίγλα στις Πρέσπες ή στο Νυμφαίο.

¨Εκαναν εμφάνιση δύο σάν καρναβαλάκια. Μόλις είδα στο χαρτί το χωριό του Αη Βασίλη στην Σιταριά αναθεώρησα τις "κακές απόψεις μου" Μία πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.Α είδα και τις .,..πατούσες να πουλάν κάτι μπλούζάκια...

Με κάτι τέτοιες πιρουέτες θέλετε να πάμε μπροστά? Παντέλο φέρε το πριόνιιιιιιιιιι .Το πριονι το ηλεκτρικό και την αλατοπιπεριέραααα αέρααααααα

Φωτοπαράδεισος

Άρε Φλώρινα με τα ωραία σου. ¨εβγαλα και υπέροχες φωτογραφίες .Είναι στο εμφανιστήριο στα μανταλάκια κρεμασμένες Αύριο μεθάυριο θα μοιραστούμε εντούρο ή πατινάζ διαδρομές στις φετινές φωτιές στην Φλώρινα.

Οι χιονοκορώνες φωτιάς επίσημη βουνίσια φορέθηκαν πολύ , βγαίναν φωτογραφίες με το στέμμα στο κεφάλι. Την εφημερίδα την αδυνάτισες επικίνδυνα ..είπαμε δίαιτα αλλα εδώ μιλάμε για λιποσαρκία.

ΤΟ ΦΩΤΟ ΚΟΥΙΖ των ΦΩΤΙΩΝ 2011

Ανακάλυψα τον μεγαλύτερο "εμπρηστή" των φετινών φωτιών στην Φλώρινα ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ?

ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΛΟΓΕΡΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΑΙΟΙ ( 1 φορά το χρόνο στις φωτιές") είπα στο αμόρε μου

Τράικο εντ ΤΖωρτζ Λίμπερτιζ ευχαριστούμε για την νυχτερινή ποτοφιλοξενεία στις μαυρόασπρες πολυθρόνες σου.Πρώτο σκαμπό στην παγοπίστα παγοδρομίου

..........................................................

ΜπλογκοΣενάριο   Βουνίσιος Ακτιβιστής

ΜπλογκοΦωτορεπόρτερ Λάζος ο Βουνίσιος

¨Παρδαλοστολισμένο σινιάκι...

Οπως το φαντάσθηκα προχθές. ¨ηταν άλλη μία φιέστα στον πάγο με στρακαστρούκες στην παγοπίστα  Και μετά τί? Θα σου πώ....μετα τι Μετά πάμε ομαδικώς  στην Βίγλα για σκί και έπειτα ξεπέτα και κανένα γερό Ξε σκί . Θέλεις να σε κάνω ...αρκτουδάκι? Πάμε στο Νυμφαίο και θα σου δείξουν πώς να γίνεις ακρουδάκι ..θέλεις και κάτι απο μπυρόνι? Ανέβα στις νεραιδολίμνες Πρέσπες για φασόλια και τσιρόνι. Πάρε τα προφυλακτικά σου μέτρα δέσε γερά τις αντιολισθητικές αλυσίδες σου γιατί ....ΓΛΥΣΤΡΑΕΙ Ώχ με πονάει το κεφάλι.


Χρονογράφημα Οι φωτιές της Φλώρινας τότε και σήμερα.

altΛίγες ώρες πρίν το παραδοσιακό άναμμα των φωτιών αναδημοσιεύοω ένα πολύ καλόχρονογράφημα ενός συδημότη λαικογράφο της Φλώρινας Να γνωρίσουν οι νεώτεροι πώς ΄ανάβαμε τις παραδοσιακές φωτιέςτα παλαιότερα χρόνια. Να θυμηθούμε εμείς οι ...παλαιότεροι Φλωρινιώτες και να συγκρίνουνόλοι με τις σημερινές φωτιές πώς έχουν καταλήξει .Ο καθένας έχει βιώματα και αναμνήσεις και ο καθένας άς βγάλει τα συμπεράσματα του. Προσωπικά αυτό το σημερινό παρδαλοστολισμένο σινιάκι που συμβαίνει στις φλώρινιώτικες φωτιές τα τελευταία χρόνια δέν με αρέσει. Ϊσως έχουν περάσει τα χρόνια και δέν μπορούμε να συμβιβαστούμε με νεόφερτες φιέστες και πυροτεχνήματα που συνοδεύουν το παραδοσιακό άναμμα. Τέλος πάντων άς μοιραστούμε το πολύ καλό χρονογράφημα που ξυπνάει μέσα μας πολλές καλές αναμνήσει που ταξίδεψαν ανεπιστρεπτί με το τραινο του χρόνου ...

Λάζος ο βουνίσιος

Οι Φωτιές της Φλώρινας


altΒαρέθηκα να ακούω διάφορες εκδοχές για τις Φωτιές της Φλώρινας, από ειδικούς και μη, και ο καθένας με τον τρόπο του να συνδέει το έθιμο ανάλογα με τα πιστεύω του. Εμείς, παιδιά τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, λέγαμε «οι Φωτιές». Αντίθετα οι δάσκαλοί μας επέμεναν κάθε φορά με την εκδοχή, ότι οι φωτιές συμβόλιζαν τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Ποιος τους άκουγε όμως. Δικήτους εκδοχή

καιάσχετοι με το έθιμο.
Και αργότερα, το 1967, έγινε ο πρώτος διωγμός του εθίμου από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη. Τότε έκπληκτοι ακούσαμε από τον άμβωνα ότι οι Φωτιές της Φλώρινας είναι ειδωλολατρικό έθιμο. Άλλο και τούτο. Από την μια οι δάσκαλοι, που το παρουσίαζαν ως χριστιανικό και από την άλλη ο Μητροπολίτης που το θεωρούσε παγανιστικό. Και εμείς ούτε τους δασκάλους πιστέψαμε, ούτε τον Μητροπολίτη, καθώς για μας οι Φωτιές ήταν ένα ομαδικό παιχνίδι περιπέτειας, δράσης, ανδρείας, ηρωισμού και ανταγωνισμού μεταξύ των γειτονιών. Ένα παιχνίδι μερικών εβδομάδων, που κατέληγε στο άναμμα των φωτιών την νύχτα της 23ης προς24ης Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της πόλης.
Από πολύ μικρός συμμετείχα στην ομάδα της γειτονιάς, και στα δέκα μου χρόνια ήμουν ικανότατος για τις πεζοπορίες στο βουνό και τις νυχτερινές επιδρομές στην πόλη. Τότε που κάθε γειτονιά είχε την δική της ομάδα παιδιών και την δική της φωτιά στο κέντρο της γειτονιάς. Τότε που υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός, αλλά και συγκρούσεις. Ήταν ένα μοναδικό παιχνίδι, και ήταν μόνο για αγόρια. Τα κορίτσια δεν συμμετείχαν σε αυτή την περιπέτεια, καθώς τότε όλα τα κορίτσια ήταν περιορισμένα στο σπίτι.
Από τις αρχές του Νοεμβρίου, που ο καιρός ήταν καλός και οι λόφοι δεν είχαν χιόνια, οι ομάδες των παιδιών των γειτονιών, πήγαιναν να κόψουν κέδρα. Η συνθηματική φράση «πάμε για σπρένκες» σήμαινε πάμε στο βουνό να κόψουμε κέδρα. Τσεκουράκια, πριόνια, τριχιές και ξεκινούσαμε από το ανηφορικό μονοπάτι. Περνούσαμε από το ΦΟΟΦ, που τότε ήταν ένας βράχος με θέα, πίναμε νερό από την βρύση, όπου σήμερα είναι η Αγία Κυριακή και συνεχίζαμε το μονοπάτι προς το Ιτς - Μπουνάρ. Περνούσαμε την κορυφή και φτάναμε στα βοσκοτόπια της Σκοπιάς, που ήταν γεμάτα σπρένκες. Η διαδρομή από τα μονοπάτια του βουνού κρατούσε μια ώρα.
Στην πλαγιά έβοσκαν τα πρόβατα της Σκοπιάς, και μόλις τα σκυλιά αντιλαμβανόταν την παρουσία μας, ορμούσαν όλα μαζί. Ποιος λογάριαζε τα σκυλιά όμως, αυτά υποχωρούσαν με τις πρώτες πέτρες που τους ρίχναμε. Λίγη ξεκούραση ήταν απαραίτητη μετά τόσο περπάτημα. Καθόμασταν λοιπόν μέσα στα πολυβολεία, που τότε ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς ο πόλεμος είχε τελειώσει λίγα χρόνια πριν, και μοιραζόμασταν τα βρασμένα κάστανα που είχαμε στις τσέπες μας. Μετά αρχίζαμε την δουλεία.
Χωνόμασταν κάτω από τις σπρένκες, περνούσαμε μια τριχιά και τραβούσαμε τις δυο άκρες, έτσι που τα κλαδιά δεν εμπόδιζαν αυτόν που έκοβε τον κορμό. Τις κομμένες σπρένκες τις πηγαίναμε στην κορυφή και όταν τελειώναμε άρχιζε η πεζοπορία της επιστροφής, που δεν ήταν και τόσο εύκολη, επειδή κάθε παιδί έσερνε και μια σπρένκα. Και ήμασταν όλοι μικροί, από δέκα μέχρι δεκατεσσάρων χρονών. Πολλές φορές μας έπιανε το σκοτάδι και τότε ανάβαμε τους φακούς που είχαμε μαζί μας.
Ήταν εκείνοι οι τετράγωνοι φακοί με τις πλακέ μπαταρίες, που χωρούσαν στις τσέπες μας. Χωρίς φωνές κατεβαίναμε το μονοπάτι του Ίτς-Μπουνάρ και με οδηγό τον πρώτο που πότε άναβε και πότε έσβηνε τον φακό του, καθώς το μονοπάτι φαινόταν από την πόλη και δεν θέλαμε να γίνουμε αντιληπτοί από τα παιδιά άλλων γειτονιών, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να φέρουν μεγάλα παιδιά και να μας πάρουν τις σπρένκες. Μόλις φτάναμε στον βράχο, όπου είναι σήμερα το ΦΟΟΦ, σταματούσαμε να πάρουμε μια ανάσα.
Ακριβώς κάτω, στους πρόποδες του βουνού ήταν το σπίτι της Αγγιας, όπου στην αυλή της βάζαμε τις σπρένκες. Το κατέβασμα γινόταν στην ευθεία και όχι από το μονοπάτι. Κατρακυλούσαμε και εμείς και οι σπρένκες και γεμάτοι χαρά, μόλις φτάναμε στην αυλή τις δέναμε και κρεμούσαμε ένα κουδούνι, για λόγους ασφαλείας. Η αποστολή είχε τελειώσει.
Στο βουνό πηγαίναμε κάθε Σάββατο το μεσημέρι, πριν πιάσουν τα χιόνια. Τις άλλες ημέρες, αφού διαβάζαμε τα μαθήματα της επόμενης ημέρας και μόλις έπιανε το σκοτάδι, σαν σκιές μαζευόμασταν σε κάποια γωνιά έτοιμοι για δράση. Τότε στις εφτά το βράδυ δεν κυκλοφορούσε κανείς στους δρόμους. Μόνο ο κεντρικός δρόμος είχε κίνηση, από αυτούς που έβγαιναν για να κάνουν την βόλτα τους. Οι άλλοι δρόμοι ήταν έρημοι. Αυτοκίνητα δεν υπήρχαν, και οι λάμπες στους στύλους φώτιζαν ελάχιστα. Ιδανικό περιβάλλον για επιδρομές και κλέψιμο ξύλων.
Ξεκινούσαμε λοιπόν μέσα στο σκοτάδι και χτενίζαμε όλους τους δρόμους για να βρούμε ξύλα. Μπαίναμε κρυφά στις αυλές και παίρναμε λίγα καυσόξυλα. Και αν κανένας νοικοκύρης μας έπαιρνε χαμπάρι έβαζε τις φωνές και τίποτε περισσότερο. Όλοι δεχόταν το έθιμο. Το κλέψιμο ξύλων επιτρεπόταν πριν τις Φωτιές. Πολλοί το θεωρούσαν και γούρι. Αρπάζαμε ό,τι ξύλινο βρίσκαμε μπροστά μας, ό,τι μπορούσε να καεί στη φωτιά. Τα κλεμμένα ξύλα τα συγκεντρώναμε σε ένα άλλο σπίτι, στο σπίτι της Αλίκης κοντά στη γέφυρα.
Μια φορά βρήκαμε παλιά καδρόνια, ότι καλύτερο για την φωτιά μας, και σαλτάραμε έναν τοίχο τέσσερα μέτρα ύψος. Με κόπο καταφέραμε να πάρομε μερικά. Δυο, δυο παιδιά με ένα καδρόνι στους ώμους τρέχαμε στο σκοτάδι μέσα σε ξένες γειτονιές. Μόλις φτάσαμε στο Γιάζι μας επιτέθηκαν τα παιδιά αυτής της γειτονιάς για να μας πάρουν τα καδρόνια. Ακολούθησε συμπλοκή. Τα καδρόνια όμως τα σώσαμε και τα μεταφέραμε στη γειτονιά μας.
Αυτά γινόταν κάθε βράδυ σε όλη την Φλώρινα. Και όταν πλησίαζαν οι μέρες για τις Φωτιές, οι αυλές και της Αγγιας και της Αλίκης ήταν γεμάτες από σπρένκες και ξύλα. Υπήρχε κίνδυνος να εισβάλλουν παιδιά άλλης γειτονιάς και να μας κλέψουν τις σπρένκες και τα ξύλα. Τις νύχτες εκείνες όλο και κάποιοι φύλαγαν. Τις σπρένκες και τα ξύλα τα φύλαγαν οι νοικοκύρηδες των σπιτιών, που μας παραχωρούσαν τις αυλές τους, αλλά και οι νέοι άνδρες της γειτονιάς. Έτσι, οι κόποι μας δεν πήγαιναν χαμένοι.
Στις 23 Δεκεμβρίου έκλειναν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μετά την σχολική γιορτή, που δεν μας άγγιζε, καθώς στο νου μας είχαμε τις Φωτιές, ετοιμαζόμασταν για την τελική φάση. Το μεσημέρι, όλοι με φτυάρια και κασμάδες μαζευόμασταν στο πάρκο, όπου σήμερα το κτήριο του «Αριστοτέλη», και αρχίζαμε το σκάψιμο της τρύπας, όπου θα ανάβαμε την φωτιά. Η τρύπα της φωτιάς γινόταν κλιμακωτά, δηλαδή σκάβαμε σκαλοπάτια κυκλικά. Μετά τοποθετούσαμε τα ξύλα και φτιάχναμε μια πυραμίδα τριών μέτρων περίπου. Φέρναμε και τις σπρένκες και όλα ήταν έτοιμα πριν σκοτεινιάσει. Μετά χωριζόμασταν σε ομάδες δυο και τριών παιδιών και σκορπούσαμε στην γειτονιά για να πούμε τα κάλαντα. Χτυπούσαμε τις πόρτες και τραγουδούσαμε:
«Ξύλα πολλά για κάλαντα / ξύλα για την φωτιά μας / που θα ανάψομε εδώ / εδώ στην γειτονιά μας». Και αν η πόρτα δεν άνοιγε έγκαιρα χτυπούσαμε επίμονα την πόρτα φωνάζοντας ρυθμικά «Ξύλα για κάλαντα / ξύλα για κάλαντα». Από τα φτωχά σπίτια παίρναμε καυσόξυλα και από τα πλούσια δραχμές. Με τα χρήματα που συγκεντρώναμε αγοράζαμε ένα τενεκέ πετρέλαιο από το βενζινάδικο του Μήτσου Γαϊτάνη, που βρισκόταν στην Δημοτική Αγορά. Όλα ήταν έτοιμα για την φωτιά.
Και σαν πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, όλοι ήταν στους δρόμους, εκτός τα κορίτσια, που οι γονείς δεν τους επέτρεπαν να βγουν στις Φωτιές. Εμείς τα αγόρια της γειτονιάς πρωτοστατούσαμε και μόλις γινόταν η ώρα δώδεκα ακριβώς ανάβαμε την φωτιά. Όλοι οι γείτονες γύρω από την φωτιά περίμεναν να πάρει καλά η φωτιά για να απολαύσουν το θέαμα. Και μόλις οι πρώτες φλόγες άρχιζαν να βγαίνουν από τα στοιβαγμένα ξύλα, ο αρχηγός της ομάδας των παιδιών έπαιρνε την πρώτη σπρένκα, την σήκωνε ψηλά και έτρεχε προς την φωτιά. Την έριχνε και κάποιος άλλος την κρατούσε σταθερά πάνω στη φωτιά με ένα μακρύ ξύλο. Το κέδρο έβγαζε σπίθες, σαν πυροτέχνημα και μαζί τον χαρακτηριστικό του ήχο. Όλοι όσοι παρακολουθούσαν το θέαμα ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν.
Μετά έδιναν ευχές για τα Χριστούγεννα. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έριχναν μια σπρένκα στη φωτιά και το θεωρούσαν τιμή. Κανείς δεν έριχνε σπρένκα αν δεν ζητούσε την άδεια από τα παιδιά. Οι γείτονες απολάμβαναν την φωτιά και οι γυναίκες τραγουδούσαν κανένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Κεράσματα δεν υπήρχαν. Ο καθένας έφερνε από το σπίτι του συνήθως βρασμένα κάστανα και οι γεροντότεροι κανένα γκιουμάκι με τσίπουρο για να βράσουν ποντς.
Όλοι απολάμβαναν το θέαμα της φωτιάς, και όταν τελείωναν οι σπρένκες, εμείς τα παιδιά φεύγαμε όλοι μαζί για να επισκεφτούμε τις φωτιές των άλλων γειτονιών. Όλη τη νύχτα τριγυρνούσαμε στην πόλη από φωτιά σε φωτιά και τα ξημερώματα γυρίζαμε στη δική μας που έκαιγε ακόμη. Εκεί καθόμασταν και περιμέναμε να ξημερώσει, να φανούν οι μάνες μας με το κατσί (φτυαράκι) στο χέρι για να πάρουν αναμμένα κάρβουνα για να ανάψουν την σόμπα. Ήταν γούρι λέγανε για όλη την χρονιά. Τότε πηγαίναμε και εμείς για ύπνο.
Οι Φωτιές είχαν τελειώσει.
Απο τον Δημήτρη Μεκάση
Αναρτήθηκε στο ιστολόγιο FLORINE@ .BLOGSPOT.COM

Χιονισμένος Παράδεισος η ΦΛΩΡΙΝΑ

Οδοιπορικό στα χιόνια με τον βουνίσιο ακτιβιστή
Η Φλώρινα άσπρισε σήμερα .Φόρεσε τα ..νυφικά της.Οι χιονονυφάδες σκέπασαν τα πάντα. Αρχίζουμε το οδοιπορικό στα χιόνια του παραμυθένιου αυτού τόπου με πολύ όμορφες φωτογραφίες απο το Μπλόγκ ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ. Ούτε στον ...παράδεισο να ζούσαμε Μεγάλε!
Φορέστε κασκόλ μπότες κουκούλες και σουφιά και ελάτε να ζήσετε αλπικές εικόνες στο χιονισμένο τοπίο χαμένο στην ομίχλη κάπου στο τριεθνές σύνορο της Ελλάδας ..

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Φλώρινα στα λευκά!

alt
.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

  
Στο Ράδιο Φλώρινα είδαμε μέχρι και.......ΚΑΣΤΑΝΑΔΕΣ  ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ LIBERTY CAFE
alt
                     ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ
ΈΝΑΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ
                      ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΕΡΒΕΡΟ ΜΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣΕ....
alt
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΕΜΠΑΠΙΑ ΜΥΡΙΖΩ!!! ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ;
 
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΉΣΩ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΌΡΤΕΡ ...
ο σκύλος είναι άρτιμελής δηλ με τέσσερα ή με ..τρία πόδια? Γιατί στον πεζόδρομο κυκλοφοράει τελευταία ένας άνεργος και αδέσποτος μάυρος σκύλος με 3 πόδια απο ασυνείδητα ανιθρωπόμορφα τέρατα...ρωτήστε και τον φιλοζωικό σύλλογο Φλώρινας "οι πατούσες¨"
¨ερε φωτιές που θα ανάψουμε άυριο .¨Ονειρο στην οδό ονείρων , στην πλατεία ηρώων , στο βαρόζι και σε όλες τις γειτονιές της αλπικής Φλώρινας με μισό μέτρο χιόνι στην πόλη και 1 ΜΕΤΡΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΟΥ.
Στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου του Δήμου Πρεσπών ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ. Ελάτε να κάνουμε σκί στην Βίγλα Πισοδερίου.Εάν θέλετε πάρτε και τα σκυλάκια ή τις ...σκυλίτσες σας ανεξαρτήτου χρώματος , θα ψήσουμε λουκάνικα και ..κάστανα γύρω στο μεγάλο τζάκι.
Βουνίσιος Ακτιβιστής
ανάρτησε στα "κλεφτικα" απ το :
οι  Διαφημίσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ στο βουνό μας
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ  ΛΥΓΚΟΣ
ΣΑΛΕ ΤΟΤΤΗΣ
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΓΛΑΣ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ
ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΟΥΝΤΑ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ  Δ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΣΟΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ  "Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ "
ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ......
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΛΙΜΠΕΡΤΙ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΦΕ ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΚΡΕΠΕΡΙ ΠΙΤΣΑ ΤΣΩΝΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΑΦΟΙ ΣΑΠΑΛΙΔΗ
ΚΑΦΕΣΟΚΟΛΑΤΕΡΙ  ΚΕΛΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΚΕΛΛΗΣ ΟΛΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ
 ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤ
ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΚΟΥΤΟΥΡΑΤΣΑ
ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ Η ΓΩΝΙΑ
ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΛΑΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΟΓΟΥΛΗΣ ΔΗΜ
ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΓΙΩΣΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
ΟΥΖΕΡΙ ΚΟΖΑΝΟΣΤΡΑ
ΝΑΙΤ ΚΛΑΜΠ ΜΠΟΥΜΠΗΣ
ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ΣΟΜΠΕΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΤΖΗΣ
ΚΡΑΣΙΑ ΛΥΓΚΟΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΜΠΕΛΛΗΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΕΡΠΙΝΑΣ
ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ
ΣΕΒΕΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΑΜΠ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΑΦΟΣ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ
ΝΑΙΤ ΚΛΑΜΠ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΠΑΡ ΩΔΕΙΟ
ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΦΕ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ
ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ Ο ΜΕΡΑΚΛΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΙΣΗΣ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΡΑΣΠΟΠΤΣΗΣ
ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΜΙΜΗΣ ΣΤΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙ
ΑΡΤΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΒΕΛΤΣΗΣ 
ψησταριά ο ΠΑΥΛΑΡΑΣ
ΣΕΡΒΙΣ ΕΜΠΟΡΙΑ Η.Υ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΟΥΤΗΣ 
ταβερνα ΤΑ ΠΕΝΤΕ Φ
ΣΥΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΕΠΙΠΛΑ ΔΕΔΕΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΓΥΡΑΔΙΚΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ
ΚΤΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
ΡΑΔΙΟΦΛΩΡΙΝΑ  101. 5 μεγκαχερτζ
ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ Ο ΒΑΚΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΗΣΗΣ ΣΑΡΙΣΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΤΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΕΙΟΝ
Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝ ΦΛΩ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Φ.Ο.Ο.Φ
Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑ.Ο.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ
ΓΗΠΕΔΟ 5 Χ 5 BAL A DORO
ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΟΙ ΠΑΤΟΥΣΕΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΗΔΕΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΣ.. 
 και άλλοι πολλοί που δέν θυμάμαι αυτή την στιγμή ...... 

Φλώρινα "Πάγωσαν" ? τα αποχιονιστικά για 12 ώρες ενώ χιόνιζε!

Στο "ραδιο ενεργό κουτί της πανδώρας" Ράδιο Φλώρινα Fm 101.5 Mhz στην Φλώρινα , ένας ενεργός δημότης ( ενεργός στην κυριολεξία και όχι στα λόγια) έγραψε το παράπονο του. ¨Ας το μοιραστούμε λοιπόν...

Ενεργός Δημότης είπε....

κυρία Κ. καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας .

Απο εχθές 21 Δεκ 2011 το απόγευμα χιονίζει.Όλο το οδικό και ξεχασμένο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σκεπασμένα με χιόνι. Δέν γνωρίζω εάν θα λειτουργήσει φέτος το χ/κ βίγλας πισοδερίου.θα λειτουργήσει? Μέχρι αυτή την στιγμή που σας επισημάνω ( η ώρα είναι κοντα στα μεσάνυχτα ( δέν πέρασε απ την συνοικία μου ούτε ένα αποχιονιστικό του δήμου. Το οδικό δίκτυο ειδικά στα χωριά και το σιδηροδρομικό ανύπαρκτο δίκτυο είναι στο μάυρο τους το χάλι. Η επισήμανση υπο μορφή ερωτήσεως προς τους αρμοδίους είναι
1. Για το κάκιστο οδικό δίκτυο. Οι βουλευτές της και οι Δήμαρχοι Φλώρινας σε "ποιό φουαγιέ" πίνουν τις σαμπανιες τους φέτος τα Χριστούγεννα ? Οι μόνοι που προσφέραν απο εχθές βοήθεια σε οδηγούς ήταν οι άνδρες της Τροχαίας και οι συνοριοφύλακες σε όλο το οδικό δίκτυο...

2 Στον κύριο Μπέλτσο και κάθε αρμόδιο του Δήμου Τί ώρα πιάνουν δουλειά το πρωί οι χιονοκαθαριστές του Δήμου και εάν έγινε έκτακτη κλήση τους για αποχιονισμό εχθές τ απόγευμα .
3 Η επιτροπή ή υπηρεσία μου διαφέυγει ετοιμότητας εκτάκτων ( καιρικών ) αναγκών της Περιφέρειας και του Δήμου λειτουργεί? Εάν λάβω υπόψιν μου ότι μέχρι αργά το βράδυ δέν εμφανίστηκε ούτε μία αλατιέρα αλλα ούτε ένα αποχιονιστικό όχημα στην συνοικία μου αυτό δηλώνει πολλά
4 Εάν όλα αυτά συνθέτουν "την ανταπόδοση" που έχουμε οι πολίτες πληρόνωντας δημοτικά τέλη , που αναλώνονται τόσα χρήματα ? σε φιέστες σε τσίπουρα σε κουραμπιέδες ή σε κεμπάπια στο πεζόδρομο ανήμερα των φωτιών?
5 Η Φλώρινα περιμένει για τις φωτιές πολλούς επισκέπτες. Ποιά είναι η ετοιμότητα των φορέων δήμοι κλπ απο εχθές που άρχισε να χιονίζει?

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση Υπογράφω ώς ανώνυμος ενεργός δημότης γιατί δέν έχω παράδες για πέταμα για δικηγόρους για δικαστικά έξοδα κλπ μα το κυριότερο διότι δέν έχω "Μεγάλες πλάτες" . Τα έδωσα τα ρέστα μου στον λογαριασμό της δευαφ της δεή στο χαράτσι της δεη στα τέλη κλπ

ενεργός δημότης ( λίγη ώρα μετά) είπε...

altΗ ώρα αυτή την στιγμή είναι 12 παρα πέντε τα μεσάνυχτα. Εξακολουθεί η απουσία αλατιέρας και χιονοκαθαριστικου οχήματος απ την συνοικία μου. Μόλις με πήραν τηλεφωνο ταξιδιώτες απ το νυχτερινό δρομολόγιο του κτελ Φλώρινας προς Αθήνα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι στο ταξίδι τους απ την Φλώρινα μέχρι κοντα στην Κοζάνη δέν ΄συνάντησαν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ.αυτοκίνητα βγαίναν απ τον δρόμο λόγω ολισθηρότητας και κακής κατάστασης του δρόμου. Αναρωτιέμαι ....οι υπηρεσίες αποχιονισμού των Δήμων δέν λειτουργήσαν? Εκείνη η περιβόητη επιτροπή εκτακτων αναγκών της περιφέρειας νοιάζεται μόνο για την κατάσταση των δρόμων της Κοζάνης? Οι δικοί μας Δήμοι και οι περιβόητες επιτροπές εκτάκτων καιρικών συνθηκών πότε πιάνουν δουλειά την επομένη τα ..μεσάνυχτα? Λυπηρή η κατάσταση., Φανταστήτε τι συμβαίνει στο οδικό άν λεγεται οδικό δίκτυο των Πρεσπών και της Βίγλας? Το τηλεφώνημα είναι απολύτως επιβεβαιωμένο. Κάποιοι πρέπει να κάνουν χαρακίρι για αυτά που ζούμε .Περισσότερα κάντε κλίκ στο :

 http://radioflorina.blogspot.com/p/blog-page_18.html#ixzz1hHnZfbTT


ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ των Φωτιών και των Παγετώνων

Λάζος ο βουνίσιος

"Το φυσικό ντεκόρ συμπληρώθηκε .Μας ήρθε  μέσα σε όλα "καπάκι και το ΄πολυπόθητο ... Πρώτο Χιόνι "Χιόνισε επιτέλους στην πόλη και στο λεκανοπέδιο της Φλώρινας. Στα βουνά δέν το ζητητάμε, altχιόνισε εδώ και ημέρες.Μαθημένα τα έρημα βουνά , στα κρύα και στα χιόνια...Μία "παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα " παρουσιάζει εδώ και δύο με τρείς ώρες η εικόνα στα πάρκα στους πεζοδρόμους στους δρόμους στα σπίτια  και στο ποτάμι εκεί χάμω στο Βαρόζι όπου ήμουν πρίν λίγο. Η εικόνα μου θύμιζε κάτι μεταξύ παραμυθιών του Άντερσεν, το κορίτσι με τα σπίρτα , οι άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ ( κάτι τέτοιο) ΄μέχρι εορτινές φωτογραφίες απ το ...Λάζ Βέγκας και Τορόντο όταν χιονίζει  ..Πάντως μήν παραπονιόμαστε εμείς οι βουνίσιοι δέν έχουμε παράπονο απ τον ΄χειμερινό επισκέπτη στην πόλη που λέγεται χιόνι.Όι χιονονυφάδες και ο ίδιος έρχονται ακριβώς στην ώρα τους, λίγες ημέρες πρίν ανάψουμε τις πατροπαράδοτες φωτιές μας.΄

alt΄Οσοι θα έρθετε στις φωτιές μας φέτος παραμονές Χριστούγεννων,  μήν παραλείψετε 1 Να κάντε έγκαιρα κράτηση σε ξενοδοχείο ή πανδοχείο -να κλείσετε έγκαιρα θέση στο κτέλ Φλώρινας για την ανάβαση και κάθοδο σας 2 Να προμηθευτήτε κασκόλ σκουφιά παλτά αντιολισθητικές μπότες , χιονοπέδιλα, σνούμποουρντς,  χιοναλυσίδες- χιονολάστιχα για την ασφαλή πέδηση σας . 3 Να έχετε αποθηκευμένα στο κινητό σας όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα και το κυριότερο....¨οσοι ετεροδημότες έρθουν στα πατρογονικά τους σπίτια να προμηθευτούν έγκαιρα πετρέλαιο ή καυσόξυλα θέρμανσης ....

Τί απόλαυση να αγναντεύεις το χιόνι καθώς σκεπάζει την γή με το λευκό πέπλο του .Το ντεκόρ της φύσηςalt μοναδικό για όσους ΄δεν έχουν ζήσει αλπικές εικόνες στην Φλώρινα . Και σκέφτομαι καθώς βλέπω τις πάπιες στο ποτάμι την ώρα που χιονίζει ...Τα κορόιδα ξεπαραδιάζονται γιορτινές ημέρες για να πάνε στις ΕΛΒΕΤΙΕΣ ή στις Στοκχόμες  στα χωριά του Σάντα Κλάουζ ¨να κάνουν Χριστούγεννα" και δέν έρχονται εδώ στην χιονισμένη Φλώρινα που είναι μερικές ώρες ανήφορο απ την Θεσσαλονίκη και καμιά ημέρα απ την Αθήνα.Εχουμε και χιονοδρομικό κέντρο στην Βίγλα Πισοδερίου αλπικών προδιαγραφών Θα κάνουμε παρέα σκί με χιονοπέδιλα και έλκυθρα Θα περάσουμε ωραία..Θα ξε σκί σου λέω ....

altΚαθώς περπατούσα στο χιονισμένο άδειο νέο πάρκο σκεφτόμουν ..Εάν αυτό το χιόνι έπεφτε στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη παρέα με το κρύο που το συνοδεύει θα έβγαιναν με σκουφιά και με παλούκια στο Σύνταγμα γιατί δέν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης να ζεσταθούμε ή απλά θα παρέλυαν οι συγκοινωνίες θα ήταν ημιαργία σε όλο τον κρατικό μηχανισμό γιατί ..παγώσαν. Τέλιος πάντων ..αυτοί εκεί δέν γνωρίζουν ..εμείς όμως γνωρίζουμε γιαυτό ανάβουμε και για έναν επιπλέον λόγο παραδοσιακά φωτιές παραμονές  να ζεσταθούμε ομαδικώς μήν καταψυχθούμε στην λήθη εδώ ψηλά στο σύνορο της λήθης και των παγοκολωνακίων.....σάν τα σπήλαια.

Καλό χειμώνα βουνίσιοι και μή βουνίσιοι σας περιμένουμε στις φωτιές μεθαύριο να τις ανάψουμε παρεούλα με΄ούλα τα "καλούδια" φασολάδες πατσάδες κρασοκατανύξεις κεμπαπια ( παλι) κουραμπιέδες μελοalt μακάρια  κ.α πολλά στις λαικές γειτονιές η συνοικίες της μικρής ακριτικής και ...ξεχασμένης ελληνικής πολεως που θυμίζει αυτές τις εορτινές ημέρες ένα όμορφα στολισμένο ξύλινο χωριό.

Και έζησαν αυτοι εκεί στα ρετιρέ καλά και εμείς εδώ στα χαμηλορεινά όμορφα χιονισμένα με θερμοκρασία υπό υπό του μηδενός..sos ορθοπεδικέ ετοίμασε τους γύψους τους νάρθηκες τις κομπρέσες τις βεντούζες και τις γάζες......

Χιονίζει στην πόλη και στα χωριά της Φλώρινας  και στο μυαλό πλανάται ένα παλιό καλό παραμύθι που ζούμε όλοι ...."Η Αλίκη στην χώρα των "θαυμάτων" με το ¨κορίτσι που πουλούσε σπίρτα"μέσα στο χιόνι

 alt

Φώτο Αρχείου

τίτλος "¨οταν χιόνιζε, κάποτε η Φλώρινα  είχε σιδηρόδρομο"

Μέρες που είναι άνοιξα να διαβάσω την ΒίΒλιο. Σκόνταψε το μάτι μου σε ένα κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης όπου ο Μωυσής με τους ανθρώπους του πεινασμένοι σάν ήσαν σε μία έρημα δεήθηκαν τον Θεό να τους βοηθήσει. Αυτός τους βοήθησε και τους έριξε απ τον ουρανό λέει η Παλαιά Διαθήκη, το "μανα εξ ουρανού" Με αυτό έφαγαν και γιάτρεψαν την πείνα τους . Αρκετοί παραλλήλισαν το γεγονός με θαύμα .Πράγματι είναι θαύμα να χιονίζει μάνα εξ ουρανού. Μήπως το μάνα εξ ουρανού ήταν ένα σπάνιο γεγονός να χιονίσει στην έρημο ώστε να ξεδιψάσουν να φάνε οι πεινασμένοι και κατατρεγμένοι μαζί με τα ζωντανά τους ?

Είναι κι αυτό μία θεωρία. Πάντως εμείς στα έρημα βουνά μας έχουμε το χιόνι σάν μάνα εξ ουρανού. Όχι αντιλήφθηκαν το επουράνιο μήνυμα του χιονιού δέν θα ...πεινάσουν σύμφωνα με την παραβολή της Παλαιάς Διαθήκης.Για να περάσουμε και σε μία άλλη χιονόπτωση την..."χιονόπτωση χαρτονομισμάτων " που έγινε σήμερα στην δημοτική αγόρά γνωστή ώς παζάρι της Φλώρινας...

"Χιόνισε και...χ αρτ ονομίσματα "

ΔΩΡΕΑΝ Χ-art-ονομίσματα (Φωτορεπορτάζ)

alt
Ξεκίνησε σήμερα το Winter Festival με την πρώτη του εκδήλωση να πραγματοποιείται στη λαϊκή αγορά της Φλώρινας. Ένας διαφορετικός πάγκος στήθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική αγορά της Φλώρινας. Διαφορετικός γιατί η πραμάτεια του είναι χαρτονομίσματα.
 Η ομάδα "Εν Φλω" ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της επιστρέφει, στο σημείο αναφοράς της, τη Φλώρινα, και παρουσιάζει για πρώτη φορά μια από τις δράσεις της, τα Χ_ART_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.
Σε δυο φορητά χειροκίνητα πιεστήρια μέλη της εικαστικής ομάδας "Εν Φλω", τύπωσαν και μοίρασαν απλόχερα στους πολίτες της Φλώρινας δωρεάν εικαστικά χαρτονομίσματα που προηγουμένως  σχεδιάστηκαν με κέφι, φαντασία. Μέσα από αυτή τη δράση προκύπτουν συσχετισμοί: χρήμα - αξία, χρήμα - κοινωνική καταξίωση, χρήμα - ταυτότητα, χρήμα - κράτος, χρήμα - Ευρώπη, χρήμα - οικονομική κρίση, χρήμα - τέχνη, χρήμα - κρίμα.


Tι είναι ο blogger ? Αλήθειες και Ψέματα.

Λάζος ο βουνίσιος.

cod ο1ο1ο1
"Πάλι ξύπνησα με έναν εφιάλτη στο κεφάλι "

alt

Tα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια εισέβαλε στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας μας η έννοια του μπλόγκερ ή του ιστολόγου για την ακρίβεια. Αρχικά έγινε ένα χρήσιμο εργαλείο του απλού πολίτη να εφράσει , να αρθρώσει τον λόγο του σε ένα ευρύ κοινό , το κοινό του διαδικτύου. Αυτό έγινε ώς απόροια αποκλεισμού του πολίτη απ τα συνήθη μέσα ενημέρωσης ή ...λογοκρισίας που έχει επιβληθεί στα εξ ίσου "ανταγωνιστικά" μέσα μαζικής ενημέρωσης.Με τήν βοήθεια της εξέλιξης της τεχνολογίας ο πολίτης του ψηφιακού κόσμου απέκτησε φωνή άποψη κυρίως επικοινωνία με εκατομμύρια ανθρώπους του ψηφιακού κόσμου στο διαδίκτυο.

Προσωπικά είχα ανακαλύψει τον χώρο των μπλόγκ πολλά χρόνια πρίν όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις των ιστοχώρων παρενθ μπλόγκς ήταν ένοιες άγνωστες στον απλό Έλληνα διαδικτυακό χρήστη   απο σελίδες του διαδικτύου κυρίως ηλεκτρονικές υπηρεσίες του google και του παρόντως κόμβου του Pafinder.gr πρωτοπόρου παροχέα δωρεάν ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε εφαρμογές του διαδικτύου προσιτές και έυχρηστες στον απλό πολίτη.

Το πλάτεμα της χρήσης και της έννοιας των μπλόγκς οδήγησε όπως ήταν φυσικό στην ευρεία χρήση των ιστολογίων απο κάθε σχετικό ή άσχετο χρήστη του διαδικτύου όπως ήταν φυσικό. Ισως ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής των μπλόγκερς είναι το facebook αλλα κι αυτό έγινε γρήγορα το επόμενο βήμα έκφρασης ή επικοινωνίας παλαιών ή νεωτέρων μπλόγκερς. Ο απλός χρήστης του διαδικτύου έπαψε να είναι ο παθητικός δέκτης στο θέμα της επικοινωνίας αλλα με την βοήθεια της ταχυτάτης εξέλιξης της ηλεκτρονικής ψηφιακής επικοινωνίας έχει σήμερα στην διάθεση του ένα δυνατό χαρτί στην διάθεση του . Με αυτό μπορεί να εκφραστεί με την βοήθεια ενός απλού εικονιδίου ενός βίντεο λίγων γραμμών κειμένου μέχρι να εκδόσει τόνους σελίδων .

Όλα αυτά τα αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι του συστήματος ενημέρωσης επικοινωνίας ή θεάματος με αποτέλεσμα αυτοί που ..σνόμπαραν τα μπλόγκ να εισβάλουν μαζικά σε αυτά είτε με μισθωμένα δίκτυα μπλόγκ είτε με μεμονωμένα μπλόγκ. Προσωπικά κοιτάζοντας την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων , τα μπλόγκ απέκτησαν αρνητική πορεία απο άποψη ποιότητας απο την στιγμή που εισήλθαν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ στο ψηφιακό χώρο των μπλογκ.Οι τελευταίοι κυρίως επώνυμα πρόσωπα του πολιτικου΄κυρίως δημοσιογραφικού κόσμου αντιλήφθηκαν την δύναμη του μέσου που λέγεται μπλόγκ Εισβάλαν στην "μπλογκόσφαιρα¨" και για έναν άλλο λόγο την δωρεάν προσβασιμότητα σε ένα κόσμο όπου εκατομμύρια αναγνώστες  θα "αγόραζαν δωεράν" τις πληροφορίες ή τις παραπολιτικές τους αποκαλύψεις.Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης σήμερα γνωστές εφημερίδες περιοδικά μέχρι και πολιτικά πρόσωπα ή πολιτικοί σχηματισμοί με την συνέργεια δημοσιογράφων τους οικειοποιήθηκαν τα ευεργετήματα που προσφέρει το μπλόγκ και χρησιμοποιούν κατα κόρον περισσότερο τις ιστοσελίδες μα κυρίως τα μπλογκ τους για να δουλέψουν σε έναν δωρεάν περιβάλλον με εκατομύρια πελάτες.

Η ανωνυμία απασχολεί τελευταία κάποιους  μπλογκερς ή μή μπλογκερς. Αυτό δέν είναι ούτε κακό αλλα ούτε κακό. Καθείς έχει το δικαίωμα της ελέυθερης έκφρασης μέσα σε λογικά όρια στον ψηφιακό κόσμο χωρίς αποκλεισμούς σε ένα κλίμα ψηφιακής δημοκρατίας του κυβερνοχώρου των μπλόγκερς . Οι αποκλεισμοί , η λογοκρισία και οι μονομανείς επιλεκτικές το τονίζω επιλεκτικές επιθέσεις  σε μπλόγκερς είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα νεός απολυταρχικού καθεστώτος να μήν  πώ κυβερνοχώρο νεοφασιστικής αποχρώσεως νεομεσαιωνισμου ενός ανελέυθερου καθεστώτος . Αυτό όπου εφαρμόστηκε έγινε σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου εφαρμόσθηκαν απολυταρχικές μέθοδοι φίμωσης της έκφρασης του απλού πολίτη  . Παρόλα αυτά οι τελευταίες εξελίξεις και στις χώρες αυτές προς το αντίθετο αποτέλεσμα οδήγησαν του πολίτες. Το παράδειγμα της Λιβύης είναι ένα πολύ φρέσκο παράδειγμα .

Για να καταλήξω .Τα χρόνια μου στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας συμπληρώνουν  την πρώτη 15 ετία. Με την συμμετοχή μου στην ψηφιακή μας μέσα παρέα φίλων στο μπλόγκ "βουνίσιος ακτιβιστής"  νιώθω μετά πολλά χρόνια ότι το "ημερομπλόγκιον" μας άγγιξε πολύ κόσμο. Φυσικό είναι να ενοχλεί κάποιες ή κάποιους. Στην διαλογική δέν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε κάτι και αυτό είναι η υγειής πλευρά του ιστοχώρου. Απεναντίας το αντίθετο θα ήταν μία αρρωστημένη κατάσταση ομογενοποιήσεως της άποψης των χρηστών του διαδικτύου σε ένα στείρο και αντιδημοκρατικό περιβάλλον.

Το κυριότερο που εξετάζεις σε ένα μπλόγκ δέν είναι ούτε το περίβλημα ούτε η επισκεψημότητα ώς ένα εμπορικό προιόν. ¨Οχι αυτά απασχολούν όσους θέλους να πουλήσουν και όχι να αγνωνιστουν σην μάχη των ιδεών μέσα στον κυβερνοχώρο των μπλογκ. Αυτό που προσωπικά έχει αξία σε έναν μπλόγκερ δέν είναι εάν είναι διάσημος ή άσημος εάν είναι ή δέν είναι δημοσιογράφος ΄΄εχει επαφή με τον κόσμο ή μόνο με τον ναρκισισμό του εγώ του. Σημασία έχει να λές την  άποψη σου όσο ενοχλητική ή κακή είναι αυτή και να μήν προβάλεις όλη την ώρα αντικείμενα παρακμής της σκέψης αυτου που σε επιλέγει.

Δέν είμαι ούτε πολιτικός ούτε δημοσιογράφος Είμαι ένας απλός μπλόγκερ όπως και όλοι οι "βουνίσιοι ακτιβιστές" του παρόντος ιστοχώρου όπου είμαστε. Είμαι ένας μπλόγκερ που συλλογάται ελέυθερα όπως διάβασα κάποτε.

Είμαι ελέυθερος γιατί συλλογιεμαι ελεύθερα

λέω συχνά

Δέν ελπίζω σε τίποτα Δέν φοβάμαι τίποτα ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

έλεγε ο Καζαντζάκης     

Φίλε μπλόγκερ
 Η σκέψη ενός μπλόγκερ δέν πρέπει να είναι φυλακισμένη στα κελιά της σκέψης ανελεύθερων εξουσιαστών ή εξουσιαζόμενων επικριτικών μας  .

Εκφράσου ελέυθερα αλλα απέφυγε τις βρισιές και το ξεγύμνωμα σου σωματικό ή πνευματικό φίλε μπλογκέρος . Μήν φυλακίζεις τις; ιδέες σου στα θέλω των άλλων. Η ελευθερία της σκέψης είναι σάν τον αέρα .¨Οσοι θέλουν να φυλακίσουν τον αέρα σε σιδερένια κλουβιά εις τα οποία ζούνε το μόνο που θα καταφέρουνε παρέα με τους αστυνομικούς της σκέψης είναι να παγιδευτουνε οι ίδιοι σε αυτό που προσπαθούν να επιβάλλουν. Μα που ζούμε λέω ώρες ώρες?..στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία ή στην χώρα των Μογγόλων? Πόση τεράστια διαφορά έχει να είσαι ελεύθερος απο το να παριστάνεις τον "ελεύθερο" Κι όμως κάποιοι δεσμώτες έχουν σπάσει τα δεσμά του σπηλαίου. Μερικοί εξ αυτών ζούν στην κυβερνοχώρα του διαδικτύου και εκφραζόμαστε ελεύθερα.Οι λοιποί και λοιπές μπλογκερ ή όχι μπλόγκερ κοιτουν τις σκιές στα τοιχώματα του Σπηλαίου σου Μεγάλε Αδερφέ ....

Εγκυκλοπαιδικά θα παραπέμψω τους ψηφιακά αγράμματους στο Αλφα Βήτα ....

Τι σημαίνει Ιστοχώρος και Μπλογκερ.,.

Ιστολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

To ιστολόγιο, γνωστό συχνά με την άκλιτη ονομασία μπλογκ ' (blog), είναι μορφή ιστοχώρου. Είναι altλίστα καταχωρήσεων από την πιο πρόσφατη καταχώρηση στην παλαιότερη. Το περιεχόμενο των καταχωρήσεων μπορεί είναι οτιδήποτε, όπως Νέα , πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Συνήθως δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια του κώδικα της ιστοσελίδας, μιας και συχνά είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, που παρέχουν την δυνατότητα στο διαχειριστή του ιστολογίου να συντάξει μια καταχώρηση με πολύ λίγα βήματα.

Ο κοινός χρήστης του Διαδικτύου μπορεί εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία. Το αντάλλαγμα τέτοιων φορέων είναι συνήθως η αυτόματα διαφήμιση στα ιστολόγια ή η αυτοπροβολή. Σε τέτοιες υπηρεσίες στηρίζεται η πλειονότητα των ιστολογίων, ιδίως τα μικρότερα. Όμως όπως και κάθε άλλο είδος ιστοσελίδας, έτσι και το ιστολόγιο μπορεί να στηριχθεί και σε υπηρεσίες στις οποίες ο διαχειριστής του ιστολογίου έχει τον πλήρη έλεγχο του ιστοχώρου του.

O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. Η παρουσία των ιστολογίων στον Παγκόσμιο Ιστό αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής δημοσιογραφίας που υλοποιεί την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών. Φορείς της τελευταίας δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ αλλά χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την Τέταρτη Εξουσία, για αυτό και δεν υπάγονται σε έλεγχο από κρατικές Αρχές, όπως πχ το ελληνικό ΕΣΡ.

[Επεξεργασία] Η ιστορία των ιστολογίων

Το 1998 υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες τύπου blog. Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξή τους είναι η σύνταξη λιστών με αντίστοιχες ιστοσελίδες. Ο πρώτος που συνέταξε μια τέτοια λίστα ήταν ο Jesse James Garrett συντάκτης της ιστοσελίδας Infoshift. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έστειλε αυτή τη λίστα στον Cameron Barrett ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα στο Camworld και όσοι διέθεταν Blog και δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα άρχισαν να του στέλνουν τις διευθύνσεις των ιστοχώρων (URL) τους για να τους συμπεριλάβει. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργείται μια κοινωνία αφού ήταν εύκολο να παρακολουθείς όλα τα blog που βρίσκονταν στη λίστα του Cameron. Η λίστα αυτή μεγάλωνε τόσο πολύ όμως που αποφάσισε να μόνο αυτά που παρακολουθούσε ο ίδιος. Αυτό μάλιστα αποτελεί τον πρόδρομο της λίστας που περιέχουν και σήμερα τα περισσότερα blog. Tο ίδιο έκαναν και άλλοι bloggers.

Το 1999 η Brigitte Eaton συνέταξε μια λίστα με όλα τα blog που η ίδια ήξερε και δημιούργησε το Eatonweb Portal. Το κριτήριο της Brigitte ήταν πολύ απλό : κάθε καταχώρηση να διαθέτει και ημερομηνία. Το θέμα του τι είναι και τι όχι blog απασχόλησε πολύ όλους τους bloggers αλλά, επειδή η λίστα της του Eatonweb Portal ήταν η πιο πλήρης, κυριάρχησε το κριτήριο της Eaton.

Τον Ιούλιο του 1999 εμφανίστηκε το Pitas, το πρώτο εργαλείο για να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί το δικό του blog και τον Αύγουστο η εταιρεία Pyra παρουσίασε το Blogger . Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η έκρηξη των blogs, τα οποία πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο. Έτσι, ενώ το 1999 υπολογίζονταν κάτω από 50, στο τέλος του 2000 είχαν γίνει χιλιάδες και τρία χρόνια αργότερα εκατομμύρια.

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο blogosphere (σε ελληνική απόδοση μπλογκόσφαιρα) ήταν οι Schneider και Foot το 2004 με το σύγγραμμά τους Τhe Web as an Object of Study

[Επεξεργασία] Μορφολογία και χαρακτηριστικά των blog

Ένα τυπικό blog αποτελείται από τον τίτλο που αναγράφεται στην κεφαλίδα της σελίδας ενώ συχνά ακολουθούν μία ή δύο περιγραφές κειμένου. Το κύριο μέρος της σελίδας αποτελείται από δύο στήλες, μια που αφιερώνεται στην παρουσίαση των καταχωρήσεων κατά την αντίστροφη χρονολογική σειρά, και άλλη μια πλαϊνή στήλη - μπάρα που περιέχει τις συνδέσεις (link) και πιθανόν κάποια διαδραστική ψηφοφορία. Στο υποσέλιδο αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με το όνομα του συντάκτη και τους όρους χρήσης. Αναφορικά με την κεντρική στήλη καταχωρήσεων, σε αυτή απαντώνται πιο συχνά γραπτό κείμενο, αρχεία, εικόνες, επιτρεπόμενα σχόλια, βίντεο και ήχος, συνδέσεις και βιβλίο φιλοξενούμενων. Η πλειονότητα των συνδέσεων οδηγούν σε ιστοσελίδες και όχι σε άλλα blog, δηλαδή ο αριθμός των blog που το κάνουν αυτό (περίπου 50%) είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα αναμενόταν δεδομένου ότι ένα blog καθορίζεται συχνά από την άποψη σύνδεσης του περιεχομένου του με κάποιο άλλο στον ιστό.

Αναμφισβήτητα την καρδιά ενός blog αποτελούν οι καταχωρήσεις του. Η πιο συχνή πληροφορία που συναντάται στην επικεφαλίδα μιας καταχώρησης είναι η ημερομηνία και ο τίτλος της, ενώ σε ένα τυπικό υποσέλιδο περιέχεται η ώρα της καταχώρησης, το όνομα του συντάκτη ή το ψευδώνυμο του και συνδέσεις προς ένα μόνιμο αντίγραφο της καταχώρησης που αποθηκεύεται κάπου αλλού στην περιοχή (permalink). Επίσης ένας σύνδεσμος για πρόσθεση ή ανάγνωση σχολίου, εφόσον υπάρχει, εμφανίζεται συχνά εδώ. Σχετικά με τα σχόλια που παρουσιάζονται, μια καταχώρηση λαμβάνει κατά μέσο όρο τρία, αν και η πλειονότητα των καταχωρήσεων δεν περιλαμβάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο όσο σημαντικά είναι τα σχόλια για την αντίληψη που διαμορφώνεται σε ένα blog, η ύπαρξη συνδέσμων (link) μέσα στις καταχωρήσεις είναι ακόμα πιο σημαντική καθότι μια καταχώρηση συχνά κεντροθετείται γύρω από ένα σύνδεσμο. Κατά συνέπεια είναι εντυπωσιακό ότι λιγότερο από το 1/3 των καταχωρήσεων περιέχουν οποιαδήποτε σύνδεση, ενώ η κεντρική τάση για μια καταχώρηση είναι να μην περιέχει καμία. Ακόμη και όταν οι συνδέσεις είναι παρούσες, οδηγούν σπάνια σε άλλη περιοχή ή άλλα blog, αλλά κυρίως σε εξωτερικές ιστοσελίδες. Τέλος η μέση καταχώρηση αποτελείται περίπου από 210 λέξεις κάτι που σημαίνει λίγο λιγότερο από ότι ένα e-mail που συντάσσεται για μία ακαδημαϊκή λίστα συζήτησης.

[Επεξεργασία] Τα δικαιώματα των bloggers

Επειδή το blog είναι ένα καινούργιο μέσο Διαδικτυακής επικοινωνίας, οι κανόνες που τα συνοδεύουν είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση του περιεχομένου τους να γίνεται ολοένα και πιο μηδαμινή. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το περιεχόμενο των blogs αντιγράφεται, χωρίς την άδεια των ανθρώπων που έχουν διατυπώσει το κείμενο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, να οικειοποιούνται τα κείμενα, ξεχνώντας τον αρχικό τους συγγραφέα. Η προσπάθεια που γίνεται για να ελαττωθεί η έκταση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να έχουν οι άδειες Creative Commons, που μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν στην γλώσσα προγραμματισμού (HTML) ενός blog δίνοντας στο δημιουργό του τη δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος με ποιους όρους επιθυμεί να τροποποιείται το υλικό που τοποθετεί. Φυσικά, τα blogs, ως έργα κάποιου δημιουργού, εφόσον χαρακτηρίζονται από τους δύο όρους της πρωτοτυπίας και της συγκεκριμένης μορφής, καθίστανται πρωτότυπα και, ως εκ τούτου, προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

[Επεξεργασία] Μπλογκ και Δημοσιογραφία

Οι περισσότεροι μελετητές, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, θεωρούν ότι τα μπλογκ συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. [Δρ. Κ. Πατέλη- Η Δημοσιογραφία στον Ιστό]. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που γράφει σε μπλογκ δεν περιορίζεται από τη νόρμα και μπορεί να εκφράσει την άποψη του επάνω σε ένα θέμα από μία διαφορετική σκοπιά από την γενικά θεσμοθετημένη και κρατούσα, χωρίς συγχρόνως να περιορίζεται από ανώτερους του για το πως να εκφραστεί επάνω σε ένα θέμα.


Σύμφωνα με τον Deuze στο άρθρο του "The web and its journalisms" τα μπλογκ θεωρούνται ακράδαντα μία μορφή Δημοσιογραφίας στον ιστό καθώς παρουσιάζουν και τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά της- υπερκειμενικότητα, διαδραστικότητα και πολυμεσικότητα- και καθώς η λειτουργία τους είναι ταυτόσημη με τον κύριο σκοπό της δημοσιογραφίας( σύμφωνα με τον κύριο ισχύων ορισμό της στις εκλεγμένες δημοκρατίες παγκοσμίως), να παρέχει στους πολίτες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να είναι ελεύθεροι και αυτοκυβερνώμενοι.

Επίσης μέσω των μπλογκ μπορεί να ασκηθεί συμμετοχική δημοσιογραφία ή δημοσιογραφία των πολιτών αφενός γιατί ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα και μέσα από αυτό να συμβάλλει στην παραγωγή ειδήσεων και στη διανομή πληροφοριών και αφετέρου γιατί δίνουν τη δυνατότητα σχολιασμού κάθε δημοσίευσης.


Τα μπλογκ ανήκουν ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες Δημοσιογραφία στον ιστό: στις ιστοσελίδες περιεχομένου και κατηγοριών (περιέχουν κυρίως υπερσυνδέσμους σε ιστοσελίδες άλλων δημοσιογραφικών ιστοτόπων και δεν παράγουν οι ίδιες δημοσιογραφικό υλικό) και στις ιστοσελίδες μεταδημοσιογραφίας και σχολίων (κυρίως παρέχουν σχολιασμό επάνω σε άλλους δημοσιογραφικούς ιστοτόπους και το πώς έχουν σχολιασθεί επίκαιρα θέματα από τα μέσα). Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα blog προσφέρουν περιορισμένη συμμετοχική επικοινωνία - συνήθως ένας άνθρωπος εκφράζει την άποψή του για συγκεκριμένα θέματα και προσφέρει υπερσυνδέσεις - αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και περιεχόμενο και σχόλια επάνω στο περιεχόμενο.


Νέα μορφή δημοσιογραφικών μπλογκς μπορούν να θεωρηθούν και τα ομαδικά μπλογκ (group webogs) τα οποία αποτελούν ιστοσελίδες συζήτησης και μοιράσματος, όπου δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό και να ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει οριστεί από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας.


Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή τα μπλογκ απλά παρέχουν σχολιασμό πάνω στη δημοσιογραφική ατζέντα των μεγάλων εταιρειών δημοσιογραφίας και ενισχύουν με αυτό τον τρόπο και αυτά την ημερήσια διάταξη. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι πολλά μπλογκ απηχούν ακραιφνώς προσωπικές απόψεις και ότι η δύναμη του μέσου βρίσκεται απλά στην ποσότητα και τον πλουραλισμό του και όχι ουσιαστικά στο δημοσιογραφικό υλικό που προσφέρει.

[Επεξεργασία] Το blogging στην Ελλάδα

Η ελληνική ακαδημαϊκή έρευνα για τo blogging στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων στοιχείων. Παρά ταύτα η παρακάτω έρευνα αποτελεί αξιόπιστη πηγή και προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ζαφείρη Καραμπάση "Το blogging στην Ελλάδα : Προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers", ο συχνότερα συναντώμενος ελληνόφωνος blogger είναι γένους αρσενικού και γύρω στα 30. Έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο, πιθανώς και μεταπτυχιακό, και πιθανότατα ζει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Εργάζεται σε θέση πλήρους απασχόλησης και σε επάγγελμα σχετικό με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας(ΤΠΕ), τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση. Από την γκάμα των παραδοσιακών ΜΜΕ προτιμά το ραδιόφωνο,και ακολουθούν τα έντυπα μέσα και η τηλεόραση. Όμως οι ώρες της ημέρας που αφιερώνει σε καθένα από αυτά (λιγότερο από 1 ώρα) είναι σαφώς λιγότερες από τις ώρες που "σερφάρει" στο ίντερνετ (τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα). Συνδέεται κυρίως από το σπίτι του με ταχύτητα από DSL και πάνω. Έχει ίντερνετ εδώ και 8 χρόνια και συνεπώς αξιολογεί τις γνώσεις του για αυτό και τους υπολογιστές ως παραπάνω από μέτριες, έχει πάρει μέρος σε φόρουμ και έχει δημοσιοποιήσει on-line στο παρελθόν προσωπική του δημιουργία (πέρα από το blogging). Διατηρεί ένα προσωπικό blog σε ξένο domain όπου χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και πιθανώς συμμετέχει και σε κάποιο ομαδικό.Τ α κυριότερα κίνητρα που τον ωθούν στη "πρακτική blogging" είναι η προσωπική ευχαρίστηση που αυτή του προσφέρει και η θέλησή του να ασκήσει επιρροή σε "άλλους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται". Η επισκεψιμότητα του προσωπικού του blog είναι μικρότερη από 100 άτομα καθημερινά τα οποία ο ίδιος εικάζει ότι δεν γνωρίζει. Τα θέματα που προσεγγίζει είναι πολυποίκιλα και αφορούν κυρίως στην κουλτούρα και στον πολιτισμό,λιγότερο στην προσωπική και ακόμα λιγότερο στη δημόσια ζωή, ενώ δεν αναρτώνται διαφημίσεις. Οι επικρατέστερες μορφές υλικού είναι το γραπτό κείμενο και η φωτογραφία.

Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1/3 των ελληνόφωνων blogger. Η θεματολογία τους αγγίζει περισσότερο το προσωπικό επίπεδο και την κουλτούρα/πολιτισμό από αυτή των ανδρών και οι λόγοι που τις ωθούν στη δημιουργία blog σχετίζονται με την ημερολογιακή έκφραση, την «επικοινωνία με φίλους» και τη «δημιουργική γραφή». Τείνουν να αποκαλύπτουν λιγότερο την πραγματική τους ταυτότητα από τους άνδρες και να γράφουν περισσότερα σχόλια σε άλλα blogs γεγονός που ερμηνεύεται από τον διεξάγοντα την έρευνα ως συναισθηματικά παρακινούμενο.

Οι μισοί περίπου ελληνόφωνοι blogger ισχυρίζονται ότι αφιερώνουν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα στην ενασχόλησή τους με τα blog. Όταν ο δείκτης της έρευνας «ενασχόληση με το blogging» είναι υψηλός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα θέματα που προσεγγίζονται να σχετίζονται με τη «δημόσια σφαίρα» ή και την «κουλτούρα/πολιτισμό»,και τα κίνητρα να είναι η «απόκτηση γνώσης», η «δημιουργία κοινότητας», η «διατήρηση ιστοτόπου» και η «άσκηση επιρροής». Επίσης ενδέχεται σημαντικά να μην αποκρύπτεται η πραγματική ταυτότητα του blogger, η πρακτική του να τείνει να ταυτίζεται με αυτή της δημοσιογραφίας και να υπάρχει αυξημένη χρήση (συνδέσμων). Με τα υψηλά επίπεδα της «ενασχόλησης με το blogging» σχετίζονται επίσης τα επαγγέλματα ΤΠΕ και λιγότερο αυτά των ΜΜΕ και όπως είναι αναμενόμενο η υψηλή ενασχόληση με το Διαδίκτυο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνόφωνων blogger παρέχει στο blog της τη δυνατότητα σχολιασμού, ενώ το 58% χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, το 24% το πραγματικό του όνομα και το 18% υπογραφή που συνδυάζει στοιχεία του πραγματικού ονόματος και του ψευδωνύμου. Η θεματολογία που συναντάται στα πιο δημοφιλή blog αφορά περισσότερο στη δημόσια σφαίρα και ακολουθεί η κουλούρα/πολιτισμός και λιγότερο στην ιδιωτική.

Όσο αφορά στη δημοσιογραφική πρακτική, περίπου τα 2/5 του συνόλου βλέπουν τη blogging πρακτική τους ως δημοσιογραφική ενώ περίπου οι μισοί δεν το κάνουν, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα ασχολείται με ενέργειες όπως η εξακρίβωση των όσων γράφονται, η παραπομπή με σύνδεσμο προς τις αντίστοιχες πηγές και το θίξιμο επίκαιρων ζητημάτων. Είναι ευνόητο ότι τα θέματα που προσεγγίζονται από τα πιο «δημοσιογραφικά» blog αφορούν κυρίως στη δημόσια σφαίρα και οι αιτίες παρακίνησής τους είναι η «άσκηση επιρροής»,η «συσσώρευση γνώσης», η «δημιουργία κοινότητας» και η «διατήρηση ιστοτόπου». Επίσης,οι blogger που ακολουθούν περισσότερο την δημοσιογραφική πρακτική τείνουν να μην αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και να χρησιμοποιούν πολλούς υπερσυνδέσμους και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες.

Στα γενικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι τα αποτελέσματά της είναι συμβατά με μία θεώρηση κατά την οποία δεν είναι τόσο περισσότερα τα blog που ασχολούνται κυρίως με τη δημόσια σφαίρα αντί για την ιδιωτική, όσο θεωρείται γενικώς. Η παραπλάνηση αυτή υποστηρίζεται ότι έχει προκύψει από την υψηλή δημοφιλία κάποιων ολιγάριθμων blog, οι δημιουργοί των οποίων αποκαλούνται "A-list bloggers", που όμως ασκούν μεγάλη επιρροή και εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά διαδραστικότητας, ιδίως σε επιστημονικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ιστολόγιο troktiko, το οποίο «στεγάζεται» στη δωρεάν υπηρεσία ιστολογίων Blogger, βρίσκεται στην 6η θέση επισκεψιμότητας στην Ελλάδα[1] και του οποίου ο μετρητής έχει καταγράψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο επισκέψεις από την 1η ημέρα δημιουργίας.

[Επεξεργασία] Λογοκρισία στα blog

Ο κάθε blogger έχει το δικαίωμα να γράφει τις απόψεις του ελεύθερα, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των γενικών όρων χρήσης της κάθε διαδικτυακής εφαρμογής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ιστολογίου, π.χ. πολιτική περιεχομένου του blogger.com

Παρόλ' αυτά, τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου άλλα και των μπλογκ, και την χρήση αυτών ως μέσα ενημέρωσης, συχνά συναντάμε περιπτώσεις λογοκρισίας. Σε διάφορες χώρες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η Κίνα, το Ιράκ κ.α., οι βασικοί πάροχοι χώρου ιστολογίων υπόκεινται σε βαριά λογοκρισία από την κυβέρνηση. Η καταστολή που εφαρμόζεται εναντίον των blogs είναι πρωτοφανής (υπηρεσίες παρακολούθησής τους, φυλακίσεις, βασανισμοί δημιουργών τους κτλ.) και τα έχει αναδείξει σε σύμβολα αντίστασης, διαφορετικότητας και διεκδίκησης ελευθεριών[1].

Στην Ελλάδα η περίπτωση του blogme.gr και η σύλληψη του Αντώνη Τσιπρόπουλου -ιδιοκτήτη του blogme.gr- το 2006 πυροδότησε συζήτηση για τη λογοκρισία στα ιστολόγια, καθώς και έντονες αντιδράσεις από την ελληνική μπλογκόσφαιρα. O κ. Τσιπρόπουλος στο site, το οποίο διατηρούσε επώνυμα και χρησιμοποιώντας την τεχνική RSS, αυτόματα αναδημοσίευε κείμενα από ελληνικά blog, δημοσίευσε κείμενο που υπήρχε στο funel.blogspot.com, το οποίο σατίριζε τον κ. Λιακόπουλο. Ο κ. Λιακόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου με αποτέλεσμα τη σύλληψη του "aggregator" κ. Τσιπρόπουλου.

Πιο πρόσφατα, το Φεβρουάριο του 2008, οι ελληνικές σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σταμάτησαν τη λειτουργία του ενημερωτικού blog press-gr.blogspot.com. To συγκεκριμένο blog είχε δεχτεί δεκάδες μηνύσεις προς τους διαχειριστές του blog για κατηγορίες όπως δυσφημίσεις και προσβολές της προσωπικότητας προσώπων της δημόσιας ζωής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκινούν ξανά συζητήσεις και προτάσεις για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για το Διαδίκτυο στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές παρόμοια περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν με αποτέλεσμα το ζήτημα λογοκρισία στα blog να έρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο. Σαν απάντηση οι Έλληνες bloggers δημιούργησαν και δημοσίευσαν ένα κώδικα δεοντολογίας, το "μανιφέστο των blogs" Το Μάιο του 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την υπ' αριθ. 44/2008 απόφαση σε δίκη που αφορούσε υπόθεση προσβολής της προσωπικότητας μέσω blog εξέδωσε την πρώτη απόφαση για τα ιστολόγια. Από τα κύρια σημεία της απόφασης αυτής είναι πρώτον, η αναγνώριση του διαδραστικού χαρακτήρα των blogs και το ότι για το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν ευθύνεται μόνο ένα άτομο. Δεύτερον, αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, χωρίς να παύει το ιστολόγιο να θεωρείται ηλεκτρονικό έντυπο, καθώς και στην έντυπη δημοσιογραφία μπορεί κανείς να υπογράφει με μη πραγματικό όνομα. Επίσης, η εταιρεία που φιλοξενεί ένα blog, από τη στιγμή που δεν τροποποιεί τις αναρτήσεις, δε θεωρείται ιδιοκτήτης, εκδότης, ούτε υπεύθυνη για το περιεχόμενο του ιστολογίου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ, οπώς δημοσιεύτηκε από το blog Information Law και το νομικό περιοδικό Αρμενόπουλος.

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 • Πληροφορίες για τον όρο ιστολόγιο
 • Συναθροιστής blog-όσφαιρας (συλλογή άρθρων και ευρετήριο ελληνικών ιστολογίων)
 • monitor (O πρώτος ιστορικά aggregator για την παρακολούθηση πολλών ελληνικών ιστολογίων, ο οποίος έκλεισε τον Ιανουάριο του 2007)
 • Eye of the Rooster (μηχανή παρακολούθησης ελληνικών ιστολογίων με πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο)
 • Blognroll.gr (Παρακολουθεί τα δημοφιλέστερα ελληνικά blog)
 • BlogZ (μηχανή αναζήτησης για τα ελληνικά blog)
 • Nireblog, η προσωπική πλατφόρμα δημοσιεύσεων

[Επεξεργασία] Ιστοσελίδες[2] για την παρακολούθηση των Ελληνικών blog

 • GreekBloggers Αξιόπιστος αντικαταστάτης του παλιού Monitor. Ο παλαιότερος Ελληνικός aggregator.
 • zanteblogs.com, Ο πρώτος aggregator για Ζακυνθινά blog με υπηρεσιές παρόμοιες του blogger.com
 • Greek Food Blogs Ο κόσμος του ελληνικού food blogging.

[Επεξεργασία] Αναφορές

Ο όρος blog είναι σύντμηση του web log (WeBLOG). Οι δύο όροι αρχικά εμφανίζονταν μαζί, μέχρι που ο συντετμημένος τύπος καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και ως ανεξάρτητος όρος.

 1. ‘ Οι ειδικές για το σκοπό αυτό ιστοσελίδες αποκαλούνται "Aggregators"

2. Rebecca Blood: weblogs: a history and perspective


[Επεξεργασία] Πηγές

Hey Big B Locker

You lose control


Μπουρλότο άναψαν οι χαρτοκορώνες Φωτιές στην Φλώρινα

Επίτημη Βουνίσια Καρακράξα

Το κουτί της Πανδώρας Στεφάνου Δραγούμη 12 Φλώρινα

Άλλη μία πρωτότυπη ιδέα που θα φορεθεί πολύ 23 Δεκεμβρίου 2011 στις φετινές παραδοσιακές φωτιές στην Φλώρινα παραμονή Χριστουγέννων . Ελάτε να τις μοιραστούμε...foties111.JPG

foties112.JPG

foties113.JPG

foties114.JPG

Χορηγοί

Το κουτί της Πανδώρας

Ράδιο Φλώρινα 101.5 στα fm

winter festival

Mουσικό αρτιστικό πολιτιστικό

στην ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ Λ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 65΄Φλώρινα

Το ξύλινο χωριό

Το χωριό του Αη Βασίλη στην Σιταριά

cafe bar loft  Π.Μελά 90 Φλώρινα

cafe bar ΟΛΥΜΠΙΟΝ Π.Mελά 58 Φλώρινα

έπιπλα κατοικία  ΔΕΔΕΣ 4χλμ Φλώρινας Δροσοπηγής

ΔΕΔΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Έπιπλο ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΔΕΔΕΣ - Candia Strom
Ξενοδοχείο Φιλλίπειον
LOFT cafe - bar
Εφημερίδα κρουά - κρουά "το κράξιμο'
ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΒΟ ΚΑΦΕ
ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΚΑΦΕ
ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ - ΤΑΒΕΡΝΑ
PINK WOMAN
ΧΟΝΔΡΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ - Γαζέας Ιωάννης
COFFE ISLAND - Αθηνά Παπαδοπούλου
ΚΑΦΕ "ΩΡΕΣ"
ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΙΟΥ - Οπωρολαχανικά
SARAH - Mαρία Αντωνιάν
Τις κορώνες μπορείτε να τις βρείτε και να τις φορέσετε στο ΚΤΕΛ και στα παραπάνω καταστήματα ή κατα τη διανομή που θα γίνει το πενθήμερο που ακολουθεί.
φωτο Βουνίσιος Ακτιβιστής

Μέγας χορηγός ΚΤΕΛ Φλώρινας τηλ 235022430 2310595418

Χορηγοί επικοινωνίας

Florine@

FlashTV

Ράδιο Φλώρινα

Το κουτί της Πανδώρας

και φυσικά....

SPECIAL

by βουνίσιος ακτιβιστής

Aκολουθεί σύντομο μουσικορεκτικό διάλλειμα και έπειτα θα είμαστε μαζί σας. Ακούστε τι ακούει η νεολαία μας απ τα ραδιόφωνα....


Καστοριά . Στυγνή δολοφονία στην λίμνη των κύκνων

NeoMatrix

Νέο Κρούσμα στην Καστοριά. Μετα την απαγωγή φοιτήτριας  την "σκυτάλη" έλαβε η...

Στυγερή δολοφονία 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά

web only

17/12/2011  09:00

94
alt http://img.protothema.gr/C690C532BCF484E4D5B29EA4CE0DB914.jpg
 
«Λυπάμαι και συγγνώμη ...; ό,τι έγινε πλέον δεν αλλάζει ...; σε αγάπησα ...; σε αγαπάω και θα συνεχίσω να σε αγαπάω Μάου μου!!!. Έναν ολόκληρο χρόνο  μαζί και από εδώ και πέρα για  πάντα ως την αιωνιότητα μαζί! Καλό ταξίδι και έρχομαι και εγώ  μαζί σου! Άλλωστε ένα χρόνο τώρα ποτέ δεν άφησε ο ένας τον άλλο μόνο του ...; Έρχομαι (Νιέχ-Νιέχ μου).

Τα παραπάνω λόγια  έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο Στάθης Ευσταθίου, δράστης της άγριας δολοφονίας της 22χρονης φοιτήτριας Ανδριάνας Γαργικιώτη λίγα λεπτά αφού τη σκότωσε, καρφώνοντάς της τουλάχιστον δέκα φορές το κρητικό μαχαίρι που είχε στην καρδιά.Ο δράστης στη  συνέχεια χτύπησε την κοπέλα και  με κατσαβίδι στο λαιμό ενώ  την πέταξε στη λίμνη της Καστοριάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία  το έγκλημα έγινε μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη, ο οποίος συνελήφθη στο Κιλκίς όταν η αστυνομία τον σταμάτησε τυχαία για έλεγχο, ίσως για υπερβολική ταχύτητα. Στο κάθισμα εντοπίστηκαν ίχνη από αίμα και τρίχες από μαλλιά.Σύμφωνα με τον alphafm.gr ο δράστης ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

Οι αστυνομικοί  πήγαν στο σημείο που τους είχε υποδείξει ο δράστης ότι έγινε το έγκλημα και ανέσυραν από τα παγωμένα νερά της λίμνης της 22χρονη κοπέλα στο σώμα της οποίας ήταν καρφωμένα και το μαχαίρι και το κατσαβίδι.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί πριν από ένα χρόνο μέσα από κοινούς γνωστούς. Η 22χρονη είχε φύγει από την Κέρκυρα όπου γεννήθηκε και σπούδαζε στην Καστοριά Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις. Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του ζευγαριού ήταν δυο αγαπημένα μεταξύ τους παιδιά και όλοι μιλούσαν για ένα μεγάλο έρωτα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο Στάθης όπλισε το χέρι του και σκότωσε την αγαπημένη του Ανδριάνα.  

Διαβάστε το ρεπορτάζ από το alphafm.gr εδώ και εδώ


alt

alt

alt
sms # ΚΡΕΜΑΛΑ  ΜΕ  ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΟ 
ΑΡΜΟΖΕΙ     ΣΤΟ     ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ   ΚΤΗΝΟΣ#